Калфин призова Белград да не обвързва евроинтеграцията си с Косово

Калфин призова Белград да не обвързва евроинтеграцията си с Косово

Българският външен министър Ивайло Калфин заяви в Белград, че европейската интеграция на Сърбия е въпрос независим, дългосрочен и самостоятелен от проблема за Косово.

Калфин заяви това във вторник по време на срещите си в сръбската столица, дни след като сръбското държавно ръководство заяви, че не приема изпращането на мисия на ЕС в Косово и че обещанието на ЕС за ускорено присъединяване е унизителна „сделка“. Белград счита, че тези стъпки на ЕС целят да се изпълни плана на Марти Ахтисаари за независимост на Косово – нещо, което сърбите отхвърлят.

„Едностранното обявяване на независимост от страна на Косово, евентуално, би било лошо развитие, лош вариант“, заяви Калфин след среща със сръбския външен министър Вук Йеремич.

За България въпросът за обявяването на едностранна независимост и още по-малко признаването на Косово не е актуален. По думите му това, което е важно и което трябва да се случи, е да има политически процес и диалог.

Съветът за сигурност на ООН ще разгледа на 19 декември внесения от международната посредническа тройка доклад за провала на преговорите за бъдещия статут на Косово.

Ивайло Калфин повтори в Белград очакванията на ЕС всички заинтересовани страни да продължат да се въздържат от използването на сила и да търсят конкретни възможности за развитие на политическия процес.

„За нас темите, по които работим заедно и по които имаме отлично сътрудничество, не могат да минават задължително и само през призмата на косовския въпрос. Европейската интеграция на Сърбия е въпрос, който е изцяло различен от всичко, което е свързано с Косово, и аз искам да се съглася и подчертая още един път много дебело, че процесът на европейска интеграция на Сърбия е процес, който е независим, самостоятелен и за който България помага изключително много. Той няма нищо общо с развитието на въпросите по Косово", заяви Калфин.

Той допълни, че през последните години българските инвестиции нарастват в Сърбия, работи се много активно по допълнително облекчаване на визовия режим и за трансграничния трафик.

Вук Йеремич каза, че Сърбия се намира в изключително деликатна ситуация, както и целият регион. Според него в този момент е необходима подкрепа на процеса за мирното разрешаване на статута на Косово от страна на ключовите международни фактори, включително и тези от региона ни.

"България като член на Европейския съюз и НАТО е изключително важен регионален фактор. България е приятел на Сърбия. България има широко сътрудничество с нашата страна. Нашите двустранни отношения никога не са били в по-добро състояние", изтъкна Йеремич.

Споделяне

Още от Балкани