Калфин уверява, че пенсионните промени ще гарантират увеличение на новите пенсии

Иван Нейков: Премахването на задължителността на осигуряване в пенсионен фонд ще има негативни ефекти

Ивайло Калфин

Промените в пенсионната система ще гарантират увеличение на новите пенсии, като за тази цел ще се генерират над  1 милиард лева, които ще се използват за повишаване на най-ниските пенсии. Това заяви пред БНР в неделя вицепремиерът по повод приетите през седмицата в парламента на първо четене стъпки за пенсионна реформа.

По думите на Ивайло Калфин сегашният пенсионен модел не работи. „Сегашната система, в сегашния си вид, са пагубни въобще за пенсионната система в страната. Желанието тя да се промени беше този двигател, който доведе до общо решение”, каза той и добави, че новият пенсионен модел ще работи поне 25 години.

„Няма смисъл да обещаваме чудеса. Това, което казах, с увеличаването на пенсиите, е заложено във формулата, така че, то е гарантирано. Пенсионната система подлежи на политическите промени в бъдеще. Искрено се надявам, че особено с тези промени, които правим - за мъжете с по 1 месец годишно се вдига изискването за възрастта за пенсия, просто няма смисъл някой да се упражнява и да го прави на политически проблем. Поне в следващите 20-25 години мисля, че този модел би могъл да работи спокойно.”, заяви Нейков.

По повод на недоволството и протестите на полицаите той увери, че пенсионният пакет, който предлага кабинетът на служителите в МВР, е много по-добър от досегашния.

В същото предаване Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър, оповести резултатите от изследване, осъществено от института, по повод решението в края на декември 2014 година, когато беше извършено изменение на Кодекса за социално осигуряване и с което беше регламентирана възможността  еднократно да се избера осигуряване в пенсионен фонд или в НОИ.

Според него проблемите, които създава това изменение, са много повече от въпросите, които авторите му се надяват, че може би решава. С тази стъпка, скрита под много благовидно покривало на свободен избор, всъщност се променя в основата му българския осигурителен модел, такъв, какъвто беше създаден 2000-та година. Той предвижда солидарния и капиталовия стълб, това е универсалните пенсионни фондове,  да работят заедно. Затова и двата са задължителни, за да могат хората, родените след 31-и декември 1959-а година, да получават и по две пенсии. Сега с тази идея на министъра на финансите премахваме задължителността на капиталовия стълб. Ефектът ще бъде много сериозен и много негативен в много посоки, обясни Нейков.

Това ще означава, че парите на хората, които са натрупани в техните лични сметки, в универсалните фондове, ако бъдат преместени, отначало беше в НОИ, после се реши да се натрупват в т.нар. Сребърен фонд, тези пари няма да носят доходност на хората. В крайна сметка до 5 години преди пенсия, нито НОИ, нито универсалните фондове ще знаят къде отиват тези пари – дали в единия или в другия стълб, коментира още Нейков.

Споделяне

Още по темата

Още от България