Калин Калпакчиев: България още не е утвърдена правова държава

След разделянето на ВСС трябва да има реформа в прокуратурата

Калин Калпакчиев

България все още не е утвърдена правова държава, заяви в неделя пред БНР членът реформаторски настроеното малцинство във Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев.

Той се аргументира като припомни становища на Венецианска комисия, в които се изтъква, че мощните структури на прокуратурата в бившите социалистически страни са средство за влияние и намеса в работата на съда.

Според Калпакчиев мощната прокуратура остава и лостовете за влияние върху съда остават големи. За да подкрепи думите си, той призова да се проследи в колко ключови избора на председатели на съдилища изказването на главния прокурор е било с решаваща тежест.

Освен това по искане на главния прокурор може да се извършва отстраняване на съдия от изпълнение на неговите функции и това да бъде безсрочно.

"Ясно трябва да се прокарва линията на различията между прокуратурата и съда, но не в посока на пропагандно говорене. В демократичната правова държава независимият съд е ценност”, каза Калпакчиев.

Следващата важна стъпка след разделянето на ВСС е реформата в прокуратурата, добави той и позчерта, че трябва да се изземат част от правомощията на главния прокурор и да се снеме формалната и неформална власт при неговия избор.

Не може той да се намесва във всеки сфери на обществения живот и това да бъде естествено за една демократична държава, заяви съдия Калпакчиев. В България по думите му се е установила култура на институционализирана декорация на реформи. Имитираме, че нещо се променя чрез все по-честа промяна на закони, каза Калпакчиев.

Измененията в Закона за съдебната власт се прилагат към настоящата заварена ситуация и то не особено сполучливо, но това беше допустим компромис, който приеха дори онези, които имаха желание за съпротива, коментира той разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия.

По думите му парламентарната квота в съвета, която тази седмица бе разпределена в двете колегии, е замислена като средство за граждански контрол, но никога през годините не е била такава, а политическо средство за влияние върху съдебната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България