Камарата на представителите гласува импийчмънт, Тръмп я обвини в опит за преврат

Нанси Пелоси и Доналд Тръмп

Камарата на представителите в САЩ започна дебата преди историческото гласуване по две обвинения в процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

Дебатът ще продължи около шест часа и долната камара на Конгреса ще гласува отделно по двете обвинения.

"За жалост фактите ясно показват, че президентът е злоупотребил със служебното си положение за своя лична и политическа изгода и че е възпрепятствал работата на Конгреса с настояването си да не му се търси сметка и да е над Конституцията и над американския народ. В Америка никой не е над закона", се казва в изявление на председателката демократ на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Днес "Камарата на представителите ще осъществи едно от най-сериозните правомощия, които му дава Конституцията на САЩ и ще гласува за приемане на две основания за импийчмънт на президента на САЩ", добави тя.

Президентът на САЩ е обвинен в злоупотреба с власт и във възпрепятстване на работата на Конгреса.

Очаква се демократите, които разполагат с мнозинство в Камарата на представителите, да гласуват за импийчмънт, а републиканците - против.

Доналд Тръмп определи готвеното гласуване като опит за преврат.

"Вие омаловажихте значимостта на една много грозна дума - импийчмънт", пише Тръмп в писмо от 6 страници до Нанси Пелоси.

"Вие гледате на демокрацията като на ваш враг! Вие сте тези, които носят болка и страдание на нашата Република за собствената си егоистична лична, политическа и партийна изгода", заявява Тръмп.

"Дори с обвинените в процесите на Салемските вещици са се отнесли по-справедливо", смята Тръмп, имайки предвид масовата истерия през 17-и век, при която над 20 жени са били убити по подозрение, че са вещици.

На Тръмп са отправени две обвинения на ниво комисия: злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване работата на Конгреса.

Първото обвинение е напълно лишено от стойност и е продукт на въображението ви, заявява Тръмп, който е обвинен, че е замразил обещана на Украйна военна помощ, за да накара украинския президент да обяви, че ще разследва Джо Байдън, един от потенциалните съперници на Тръмп на президентските избори през 2020 г.

Тръмп отново повтаря по този повод, че телефонният му разговор с украинския президент Володимир Зеленски, заради който започна процедурата за импийчмънт, е бил напълно невинен и че той не е упражнил никакъв натиск върху Зеленски.

Второто обвинение пък според Тръмп е абсурдно и опасно.

"Вие сте неспособна да приемете решението на избирателите от 2016 г.", казва Тръмп на Пелоси, имайки предвид победата си на последните президентски избори.

Как работи импийчмънтът и защо е малко вероятно Тръмп да бъде отстранен

Контролираната от демократите Камара на представителите в САЩ се очаква да одобри импийчмънта. Какво ще се случи след това и защо е малко вероятно Тръмп да бъде отстранен от длъжност? Отговор на тези въпроси дава агенция Ройтерс.

Основателите на Съединените щати са се опасявали президентите да не злоупотребяват с властта си и затова са предвидили в конституцията процедура за отстраняването им от длъжност. Според конституцията президентът може да бъде отстранен от длъжност за "държавна измяна, корупция или други престъпления и простъпки по служба (а не на наказателното законодателство)".

Бившият президент Джералд Форд произнася в Конгреса знаменитите си думи: "До импийчмънт води закононарушение, което мнозинството в Камарата на представителите смята за такова в даден момент от историята."

Нито един президент в историята на САЩ не е бил отстраняван от длъжност като директна последица от процедура по импийчмънт. Един, Ричард Никсън, подава оставка преди да бъде отстранен. Импийчмънтът на двама, Андрю Джонсън и Бил Клинтън, е одобрен от Камарата на представителите, но не и от Сената.

Как работи?

Импийчмънтът започва в Камарата на представителите, която дебатира и гласува дали да предяви обвинения срещу президента, като одобрява с обикновено мнозинство резолюция за импийчмънт или "клаузи за импийчмънт". Конституцията дава на лидерите на долната камара на Конгреса голяма свобода на действие за това как да водят процедурата по импийчмънт.

Комисията по разузнаването към Камарата на представителите разследва дали Тръмп е злоупотребил с властта си, за да окаже натиск върху Украйна да започне разследвания, които да го облагодетелстват политически, като проведе седмици на разпити при закрити врата и излъчвани по телевизията изслушвания и изготви официален доклад с доказателства.

Правната комисия към Камарата на представителите се основава на доклада, за да изготви официални обвинения срещу Тръмп. Членовете ѝ одобриха с 23 гласа "за" и 17 "против" по партийна линия обвиненията срещу президента, че е злоупотребил с власт и е възпрепятствал опитите на демократите от Камарата на представителите да го разследват по този въпрос.

Ако днес камарата одобри в пълен състав клаузите за импийчмънт, ще има процес в Сената. При него членовете на долната камара ще играят ролята на прокурори, сенаторите ще бъдат съдебни заседатели, а процесът ще се ръководи от председателя на Върховния съд на САЩ. Исторически на президента се е разрешавало адвокатите му да призовават свидетели и да изискват документи.

Може ли Сенатът да откаже да проведе процес?

Съществува спор дали конституцията изисква провеждането на процес в Сената. Правилата на горната камара на Конгреса обаче на практика изискват процес и лидерът на мнозинството в нея Мич Макконъл публично заяви, че ще позволи започването на такъв. Републиканците може да се опитат да променят тези правила, но подобен ход е политически рискован и е смятан за малко вероятен, заявиха експерти по право.

Какъв е балансът на силите между партиите в Конгреса?

Демократите контролират Камарата на представителите. Тя има 431, 233 от които са демократи. Това означава, че демократите могат да одобрят импийчмънта на Тръмп без подкрепа от републиканците. През 1998 г., когато републиканците имаха мнозинство в Камарата на представителите, те гласуваха за отстраняване на демократа Клинтън.

В Сената има 53-ма републиканци, 45-има демократи и двама независими, които най-вероятно ще гласуват като демократите. За осъждането и отстраняването на президента ще е необходимо мнозинство от две трети от сенаторите. Смята се за изключително малко вероятно републиканците да осъдят лидера на собствената си партия. Ако гласуват всички 100 сенатори, най-малко 20 републиканци и всички демократи и независими трябва да гласуват срещу Тръмп, за да бъде той отстранен.

Кой ще стане президент, ако Тръмп бъде отстранен?

Ако Сенатът осъди Тръмп, малко вероятен сценарий, вицепрезидентът Майк Пенс ще стане президент до края на мандата на Тръмп, който изтича на 20 януари 2021 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят