Камарата на представителите на Конгреса на САЩ отхвърли процедура за импийчмънт на Тръмп

Поводът е оскърбителни нападки срещу четири конгресменки от Демократичната партия

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ отхвърли процедура за импийчмънт на Тръмп

Камарата на представителите на американския Конгрес отхвърли предложение да се задейства процедура за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, заради неговите оскърбителни нападки срещу четири конгресменки от Демократическата партия, предадоха световните агенции.

Текстът, представен от демократа Ал Грийн, беше отхвърлен с голямо мнозинство - 332 срещу 95 гласа. Това илюстрира разногласията по въпроса в редиците на самите демократи, които имат мнозинство в Камарата на представителите.

За първи път долната камара на Конгреса беше призвана да се произнесе по въпроса за задействане на процедура за отстраняване на президента, откакто той дойде на власт през 2016 г.

В края на миналата седмица Доналд Тръмп посъветва представителките на т. нар. "прогресивно крило" на Демократическата партия да се върнат в страните, от които първоначално са дошли, вместо да критикуват САЩ.

Той не каза поименно кого визира, но очевидно имаше предвид Александрия Окасио-Кортес, Илхан Омар, Рашида Тлаиб и Аяна Пресли. Само една от тях обаче е родена извън САЩ - Омар, която е пристигнала на 12-годишна възраст от Сомалия.

"Защо те не се върнат, за да помогнат да се оправят тотално съсипаните и изнемогващи от престъпност места, откъдето са дошли", написа Тръмп в Туитър.

Изявленията му бяха осъдени като расистки в резолюция на Камарата на представителите, одобрена във вторник.

В Републиканската партия обаче думите на Тръмп са довели до нарастване на подкрепата за него с пет процента до 72 на сто, сочи проучването на Ройтерс/Ипсос, като сравнява с данни от миналата седмица.

Тръмп, който ще се бори за преизбиране, е загубил обаче подкрепа сред демократите и независимите след "бурята" в Туитър, отбелязва Ройтерс.

Сред независимите близо трима от десет запитани одобряват Тръмп, докато миналата седмица одобряващите го бяха четирима от десет.

Нетното одобрение за Тръмп - процентът на тези, които го одобряват, минус процента на тези, които не го одобряват, е паднал с два пункта сред демократите, сочи проучването.

Общото одобрение за американския президент обаче остава непроменено през последната седмица. Според анкетата 41% от американците одобряват работата му в Белия дом, а 55 на сто не я одобряват.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят