Камерън: "Ислямска държава" планира нападения срещу Великобритания

Камерън: "Ислямска държава" планира нападения срещу Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че базираните в Сирия и Ирак членове на групировката "Ислямска държава" планират нападения срещу Великобритания и са екзистенциална заплаха за Запада, предаде Ройтерс. Камерън каза това в интервю за радио Би Би Си след нападението в Тунис, при което миналата седмица бяха убити до 30 британски туристи.

"Екзистенциална заплаха е, защото случващото се тук е извращение на велика религия, а създаването на този покварен култ към смъртта привлича много млади умове", каза премиерът.

На въпрос дали е необходимо да бъдат изпратени британски войски на терен, Камерън каза, че стратегията на коалицията е да създаде и обучи местни армии. Той подчерта необходимостта от продължителни въздушни удари.

Лондон ще изпрати военен транспортен самолет в Тунис, който да евакуира ранените и ако семействата на жертвите пожелаят, да върне в страната телата на загиналите британци.

Трябва да бъдем по-нетолерантни към нетолерантността и да отхвърлим всеки, който одобрява ислямистката радикална реторика, написа същевременно Камерън в статия за в. "Дейли телеграф".

Всеки се пита едно и също: как един ден, прекаран със семейството и приятели на плажа, се превърна в такъв ужас. Ухиленият стрелец с автомат "Калашников", скрит в плажен чадър, показва с какво голямо зло си имаме работа. Зло, което видяхме в планината Синджар в Ирак, в търговските центрове в Кения, в редакциите на списания в Париж и в училищата в Пакистан, припомня Камерън.

Трябва да работим заедно, за да изградим капацитет за борба с тероризма. "Ислямска държава" може да използва древни варварски методи да убива, но има модерни техники за пропаганда и използва социалните мрежи като основно оръжие. Това обаче не е война между исляма и Запада, както "Ислямска държава" иска хората да смятат. Тя е между екстремистите, които искат омразата им да процъфтява, и останалия свят, който иска свобода и благоденствие, допълва британският премиер.

Споделяне

Още от Европа