Камионът ковчег в Есекс е с българска регистрация, но не е товарен в България

Все още не е изяснена националността на 39-те жертви и как се е случила трагедията

Мо Робинсън в камиона. Сн. Фейсбук

Камионът, в който край Лондон бяха открити телата на 39 души, е с българска регистрация, но е собственост на ирландска гражданка и не се е връщал в България от 2017 година, съобщиха българските власти.

Камионът бе открит в югоизточното английско графство Есекс, на около 30 км от центъра на Лондон, съобщи британската полиция в сряда.

25-годишният шофьор от Северна Ирландия е арестуван по подозрение в убийство. По информация на в. "Гардиан" това е Мо Робинсън, в чийто фейсбук профил има много негови снимки с камиона.

Британската полиция първоначално съобщи, че камионът е влязъл във Великобритания в събота през пристанище Холихед в Уелс, като е пристигнал от Ирландия. По-късно обаче полицията съобщи нова версия. Според нея камионът е пристигнал от Зеебрюге (Белгия) в пристанище Пърфлийт, Източна Англия, предаде Ройтерс.

От българското Външно министерство съобщиха, че камионът с марка "Скания" е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка.

Телата на намерените мъртви 38 възрастни и един тийнейджър още не са идентифицирани, но по първоначални данни на полицията е малко вероятно те да са български граждани, съобщиха от външно министерство.

Борисов: Няма как ние да сме свързани, освен с табелата на камиона

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че шофьорът е ирландец и вероятно е използвана само регистрацията. 

"Камионът е регистриран от ирландска гражданка през 2017 г. Тогава напуска България и повече никога не се връща в пределите на страната. Шофьорът е ирландец, най-вероятно тогава са ползвали регистрация тук. Мисля, че има още два камиона. Няма как ние да сме свързани, освен с табелата на камиона... Не е могъл тук да натовари хората. Нашите офицери влязоха във връзка, максимално ще съдействаме", каза той в сряда следобед пред бТВ.

По думите му не е възможно хората да са били натоварени в България, именно защото камионът не се е връщал на територията на страната.

"Светла им памет, човешки същества са това. Покъртени сме всички", каза премиерът.

Според него за момента няма как да се търси българска следа, а по-скоро тя е "английска и ирландска". "Английските служби трябва да задържат трафикантите, които са ги допуснали до там", каза той и добави, че "няма смисъл да задълбава".

"За мен беше важно дали камионът е тръгнал от България", подчерта Борисов. 

Все още не е известна самоличността на жертвите

"В процес на установяване на самоличността им сме, но предполагам, че това ще отнеме време", заяви полицейският началник Андрю Мъринър, цитиран от Ройтерс. Шофьорът на камиона остава в ареста. Работата по разследването продължава.

Вътрешният министър на Великобритания Прити Пател заяви, че е шокирана от този "изключително трагичен инцидент".

Министърът допълни, че по случая работят имигрантските служби, освен това се разследва за организирано имигрантско престъпление, както и трафик на хора. Търсим дали организдирани престъпни групи са имали роля в тази трагедия, каза Пател.

"Полицията в Есекс е арестувала един човек и ние трябва да им дадем възможност да проведат своето разследване. Служителите по имиграцията във вътрешното министерство ще работят заедно с тях, за да се установи как се е случило това ужасяващо събитие", заяви вътрешният министър.

Висша служителка на полицията Пипа Милс заяви, че идентифицирането може да се окаже дълъг процес и че основна задача на следствието ще е да разбере как камионът е влязъл в Ирландия. Смята се, че той е пристигнал в събота с ферибот от Ирландия в пристанището Холихед в Уелс. Милс отказа да даде информация за пола на жертвите.

Според Шеймъс Лехъни, мениджър за Северна Ирландия на транспортната асоциация "Фрайт", избраният маршрут на камиона е бил необичаен, тъй като очевидно е включвал преминаване през Ирландия преди влизането във Великобритания с ферибот до пристанище Холихед.

Лехъни е на мнение, че маршрутът е избран заради засилените мерки за сигурност и многото проверки на британското пристанище Дувър и на френското пристанище Кале.

Ричард Бърнет, директор на Асоциацията на автомобилните превозвачи, заяви, че тази трагедия подчертава опасността от мигрантски банди, които извършват трафик на хора в камиони.

"Малко вероятно е, ако този камион е пристигнал от Европа, да не е бил физически проверен. Защото заради мигрантските проблеми в Дувър и Кале, имате далеч повече проверки", добави Бърнет, цитиран от "Гардиан".

Симус Лехени от Асоциацията на товарните превози в Северна Ирландия, коментира: "Ако този камион е дошъл от България, то попадането му във Великобритания през Холихед е необичаен маршрут. Хората казват, че на места като Дувър и Кале сигурността и проверките са увеличени, така че може да се посочи като по-лесен път, ако минете през Шербург или Роскоф, към Рослер и след това към Дъблин. Това е дълъг път и добавя още един ден към пътуването", коментира той.

Британският премиер Борис Джонсън съобщи, че е в непрекъснат контакт с разследващите.

"Потресен съм от трагичния инцидент. Получавам редовни доклади от вътрешното министерство и ще работим в тясна връзка с полицията на Есекс, за да се установи какво се е случило. В мислите си съм с всички онези, които са загубили живота си и с любимите им хора", заяви Джонсън в Туитър.  

Ирландските власти ще проведат всички необходими следствени действия, ако се установи, че камионът, в който бяха намерени 39 тела, е минал през Ирландия, каза ирландският премиер Лио Варадкар. 

 "Очевидно имаме нужда от още информация. Това е истинска, ужасна човешка трагедия", посочи Варадкар в ирландския парламент.

 Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е шокирана от новината за намирането на 39-те тела в камион във Великобритания. Меркел съчувства на роднините на жертвите, заяви в Берлин говорителят на германското правителство Щефен Зайберт и увери, че Великобритания ще може да разчита на съдействието на Германия за намирането на виновните за престъплението и техните съучастници.

 Британските медии припомнят, че в Обединеното кралство са се случвали и по-лоши инциденти.

 През юни 2000 г. телата на 58 китайски мигранти бяха намерени в камион в английския град Дувър. През 2001 г. холандски шофьор на камион бе вкаран в затвора за убийството им.

 В края на юни т.г. в Унгария трима българи и един афганистанец получиха доживотни присъди заради смъртта на 71 мигранти, които бяха открити в камион на магистрала в Австрия през 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа