Канада експулсира четирима служители от посолството на Русия заради шпионаж

Канада експулсира четирима служители от посолството на Русия, заподозрени в шпионаж, съобщи на сайта си местната телевизия Си Ти Ви, цитирана от електронното издание "Лента".

 

Съобщават се имената на двама дипломати: подполковник Дмитрий Федорчатенко - помощник на военния аташе, и Константин Колпаков - аташе.

 

Според бившия шеф на канадското контраразузнаване Джефри О'Брайън Федорчатенко е работел най-вероятно за руското военно разузнаване ГРУ.

 

Според "Глоуб енд мейл" останалите двама служители са технически персонал. Руското посолство потвърди официално, че са отпътували трима - освен Федорчатенко и Колпаков, бе споменато името Михаил Никифоров, пише канадското издание.

 

Прессекретарят на руската мисия обаче заяви, че заминаването им не е свързано с шпионаж и тримата са отпътували поради приключване на срока, за който са назначени.

 

"Глоуб енд мейл" посочва и четвърто име - Татяна Стеклова, чието заминаване не е било коментирано от руското посолство.

 

Според "Ванкувър сън" Колпаков е заминал от Канада още на 25 декември, след като е приключила командировката му. Канадските власти отказват да коментират случая, тъй като става дума за въпроси, засягащи националната сигурност.

 

Този месец в Канада бе арестуван Джефри Делайл, офицер от военноморския флот, обвинен, че е предавал секретна информация на Русия от 2007 г., приопомня "Лента", цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят