Канада одобри строежа на нефтопровод до Китай

Канадското правителство одобри проекта на канадската компания "Енбридж" за строителство на петролопровода "Нордън гейтуей" ("Северни врата") на стойност 7.9 милиарда канадски долара (7.22 милиарда щатски долара), съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА в сряда.

 

Министърът на природните ресурси Грег Рикфорд уточни, че преди да започне строителството, компанията ще трябва да изпълни 209 препоръки на Националния енергиен съвет, свързани с екологичните, техническите и социалните аспекти на проекта.

 

По-специално ще трябва да бъдат взети предвид интересите на коренното население на земите, пред които ще мине тръбата. Петролопроводът ще тръгва от петролните пясъци на провинция Алберта и ще стига до градчето Китимат в Британска Колумбия, на тихоокеанското крайбрежие на Канада. Ще е дълъг 1177 километра и по него ще минават всеки ден до 525 000 барела битуминозен петрол с обратна линия на доставка на кондензат с мощност от 193 000 барела дневно.

 

Целта е доставка на петрол за Азия, най-вече за огромния китайски пазар. Срещу проекта имаше голяма съпротива от страна на природозащитници и местните племена, които се опасяват от евентуално изтичане на петрол и екологична катастрофа за девственото канадско тихоокеанско крайбрежие.

 

Одобряването на проекта бе очаквано. Консервативното правителство на Стивън Харпър твърдо застана зад него, след като САЩ отложиха вземането на решение за тръбопровода ТрансКанада Кийстоун Екс Ел от Алберта до американското крайбрежие на Мексиканския залив.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?