Канада призна конституционното име на Македония

Канада е признала Македония под конституционното ѝ име, което се отхвърля вече 16 години от Гърция, съобщи в четвъртък Ройтерс, като се позова на висш служител на македонското правителство.

Въпросът за името на Македония е един от най-чувствителните външнополитически въпроси в Гърция, отбелязва Ройтерс. Македония е и името на област в Северна Гърция, считана за родно място на Александър Македонски. Заради Гърция официалното име на Македония в ЕС, ООН и НАТО, например, е Бивша югославска република Македония. САЩ, Русия, Китай и други страни, включително България използват конституционното име на страната в двустранните отношения.

Атина се противопоставя на името Македония, откакто републиката се отдели от Югославия през 1991 г. Двете съседни страни водят преговори под егидата на ООН за намиране на взаимно приемливо решение на спора. Тези преговори не са отбелязали засега особен напредък.

Гърция дава сигнали, че може да блокира кандидатурата на Скопие за присъединяване към ЕС и НАТО, ако страната се опита да налага спорното си име.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?