Канадска компания може да строи АЕЦ в Синоп, Северна Турция

Турция и Канада се договориха за сътрудничество в подготовката на проекта за строителство на атомната централа в Синоп, Северна Турция, съобщи Анадолската агенция.

Съответните договорености са били закрепени с протокол за намерения между канадската енергийна компания Candu и турската "Производство на електроенергия".

По думите на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз до този момент най-привлекателното предложение за строителство на АЕЦ в Синоп е пристигнало от канадската компания.

Турция демонстрира, че не остава равнодушна към нито едно предложение. За това свидетелства подписаният протокол. След шест месеца ние може да стигнем до споразумение, а може и да не стигнем. Във всеки случай ние за всичко информираме обществеността, каза Йълдъз.

Той отбеляза, че канадската компания засега е дошла само с предложение, но със сериозно предложение.

Турция планира да построи три АЕЦ-а или 12 енергоблока до 2023 г..

Нашата страна се развива и по това време нуждата от енергийни ресурси ще нарасне два пъти, отбеляза Йълдъз.

Турция иска да построи в Синоп централа с четири енергоблока, всеки от по 1200 мегавата. Йълдъз отбеляза, че канадската компания строи централи с блокове от по 860 мегавата. "Всички детайли ще се обсъждат в рамките на по-нататъшните преговори", каза министърът.

Той припомни, че Турция е подписала споразумения за проекти за атомни централи с четири държави - Русия, Китай, Южна Корея и Япония. По проекта с Русия за строителство на АЕЦ в Аккую (на средиземноморското крайбрежие) се работи, а с останалите държави преговорите продължават.

Министърът каза, че мястото за строеж на трета АЕЦ още не е избрано. "На нас ни е нужен и този проект", посочи обаче Йълдъз.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес