Кандидат-депутат на ГЕРБ е аут от управата на фонд "Земеделие"

Фондът има двама нови заместник-директори

Снимка: БГНЕС

Рокадите в Министерството на земеделието и храните не спират. След като беше сменен изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), сега е освободена от поста заместник-шефката Лозана Василева, която е шеста в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ за район Пазарджик.

Василева беше излязла в отпуск за кампанията за парламентарните избори.

Това е станало на заседание на Управителния съвет на ДФЗ в петък. На него е взето решение да бъдат назначени двама нови заместници на фонда - Иванка Багдатова-Мизова и Гея Георгиева, става ясно от прессъобщение на Министерството на земеделието и храните.

Така в рамките на служебния кабинет вече има три промени в ръководството на най-голямата разплащателна администрация, която разпределя около 2 млрд. лв. годишно. Ръководството на институцията ще продължи да се състои от изпълнителен директор и четирима заместници.

Като зам.-изпълнителен директор на ДФЗ Лозана Василева отговаряше за ресорите "Селскостопански пазарни механизми", "Технически инспекторат" и "Държавни помощи".

Сега те ще бъдат поети от Иванка Багдатова-Мизова, която от 2003 г. заема различни позиции във фонд "Земеделие". През 2014 г. беше зам.-изпълнителен директор на фонда по времето на правителството на Пламен Орешарски, но с идването на власт на втория кабинет "Борисов" беше сменена с Лозана Василева.

През 2014 г. Мизова е отговаряла за мерките и схемите в "Селскостопански пазарни механизми", оперативна програма "Рибарство и аквакултури" и САПАРД. Магистър е по икономика от УНСС.

Другият заместник-изпълнителен директор Гея Георгиева е непозната за институцията и най-вероятно идва от частния консултантски бизнес. Тя ще отговаря за ресорите "Директни плащания на площ" и "Информационни технологии", които досега бяха администрирани от Живко Живков, поел фонда след уволнението на предишния шеф Румен Порожанов.

Георгиева има дългогодишен опит в управлението на европейски проекти и програми. Завършила е УНСС и е защитила магистратура по бизнес администрация в Загреб, Хърватска, е посочено в съобщението на Министерството на земеделието. .

С двете нови назначения се запазва досегашната структура на ръководството на фонда - изпълнителен директор и четирима заместници. Освен новоназначените Багдатова и Георгиева в институцията заместник-директори са още Атидже Алиева-Вели, която отговаря за Програмата за развитие на селските райони, и Атанас Добрев, чийто ресор е програма "Рибарство".

Фондът беше сред първите със сменен директор след идването на служебното правителство. В средата на февруари земеделският министър Христо Бозуков поиска оставката на тогавашния му ръководител Румен Порожанов. На негово място беше назначен зам.-директорът на фонда Живко Живков, който отговаряше за директните плащания.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?