Кандидатът на опозицията е избран за кмет на Скопие

Кандидатът на опозицията е избран за кмет на Скопие

В Македония опозиционната ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че нейният кандидат е спечелил изборите за кмет на Скопие в неделя.

Трифун Костовски, който е местен бизнесмен, се кандидатира като независим, но бе подкрепен от ВМРО. Победата му бе на практика гарантирана, след като кандидатът на управляващите социалдемократи, сегашният кмет Ристо Пенев, се отказа от надпреварата.

Местните избори в Скопие се проведоха заедно с повторни избори в още 11 общини, където наблюдатели от ОССЕ съобщиха за сериозни нередности при първото гласуване през март.

Местните избори в Македония се проведоха съгласно нов закон за териториално деление на страната, който дава по-големи права на албанското малцинство и предизвика протестни демонстрации.

Победа на местните избори обявиха както управляващата коалиция, така и блокът на опозиционните партии, съгласявайки се, че третият тур от изборите е преминал мирно и в демократична атмосфера.

Управляващата коалиция, водена от СДСМ, обяви, че е спечелила кметски места в 39 общини в държавата, оценявайки, че това я прави победител на изборите.

Обединената опозиция, водена от ВМРО-ДПМНЕ, съобщи, че със  спечелените 520 000 гласа срещу 350 000 гласа, дадени за властта, те са победители в тези местни избори. Кандидатите на тази партия спечелиха 26 кметски места, като най – ценна е победата на Трифун Костовски в Скопие.

Управляващият албански Демократичен съюз за интеграция съобщи, че е спечелил общо 17 кметски места, което го прави победител срещу коалицията на Демократичната партия на албанците и Партията на демократичния просперитет (ДПА-ПДП), която спечели общо три кметски поста, независимо че бойкотира  втория изборен кръг поради, както се изрази, "изборните измами на властта".

Демократичният съюз за интеграция спечели кметските места в Тетово, Липково, Студеничани, Бървеница и Долнени.

Споделяне

Още от Балкани