Кънев: ГЕРБ и БСП ни пробутват "сблъсък" между внуците на Политбюро и шофьорите на Политбюро

"Нова република" търси подкрепа от гражданите за антикорупционен пакт

В момента хората в целия западен свят отхвърлят фалшивия сблъсък между еднаквите партии, докато в България ГЕРБ и БСП разиграват точно това. Точно в този момент на нас се опитват да ни пробутат "сблъсък" между внуците на Политбюро и шофьорите на Политбюро, които после ще направят голяма крадлива коалиция“. Така лидерът на "Нова република" Радан Кънев описа предизборната ситуация пред симпатизанти в Русе, където заедно с колегите си Ивайло Цветков, Борис Станимиров и Теодора Константинова представи предложения от формацията Пакт за растеж без корупция.

Вече цяла седмица нито една политическа сила не е отговорила на призива за подписване на пакта, поради което представителите на "Нова република" са започнали обиколки в страната, за да се обърнат директно към българските граждани и да съберат национална подписка в подкрепа на пет приоритета. "Влизайки като народни представители в 44-я парламент, ние ще представим тази подписка с искане волята на българските граждани да бъде зачетена и тези безспорни мерки да бъдат приети от партиите", каза Радан Кънев.

Според него ГЕРБ винаги са отхвърляли образованието като приоритет и нито веднъж не са посочвали министър на образованието. "За нас то е важно, защото българската нация е изградена върху образование, религия и култура. Искаме двойно да увеличим бюджета за образование и наука от 3.3 на над 5.6% от БВП. 5.6% е средния европейски размер, а ние отделяме най-малка част от бюджета за образование", каза Радан Кънев.

"Искам да кажа съвсем ясно - предателството на г-н Борисов и г-жа Кунева към десните заплашва да струва 2 млрд.лв. на българското образование. Борисов призна, че е знаел за проблемите в програма "Наука и образование", както всички ние знаехме, но не е направил нищо, защото си е пазил коалицията. Тоест Кунева му трябваше, за да разцепи Реформаторския блок, и да контролира неговите лидери с постове. Това разцепване на десницата струва на образованието 2 млрд.лв", коментира още лидерът на "Нова република" по повод възможността България да бъде санкционирана от ЕК заради проблеми с европейската програма "Наука и образование".

Той заяви още, че "Нова република" е била създадена именно за да обедини хората, които не могат да бъдат приласкани с постове, и които смятат, че българския национален интерес е по-важен от министерските кресла и постовете. В тази връзка една от основните цели на партията е да освободи българското образование от "партийните секретарки", да повиши доходите на преподавателите и учените, и да изгради силна и образована българска нация. Кънев изрази надежда, че служебният и редовният кабинет след това ще съумеят да възстановят плащанията по оперативната програма, която е ключова за образователната сфера.

Радан Кънев се надява на силно присъствие в следващия парламент, което да се противопостави на "крадливото управление, което се подготвя като коалиция между БСП и ГЕРБ". Наред с това трябва да се направи всичко възможно за влизането на България в еврозоната, както и в Шенген.

От "Нова република" коментираха още, че не може "нови месии" като Марешки да говорят срещу корупцията и едновременно с това да си оставят вратички за сътрудничество и с БСП и с ГЕРБ.

Споделяне

Още от България