Капитанът на потънал южнокорейски ферибот получи доживотна присъда

Капитанът на потънал южнокорейски ферибот получи доживотна присъда

Апелативен съд в Южна Корея осъди на доживотен затвор капитана на ферибота  ”Севол”, който потъна миналата година, при което загинаха над 300 души, съобщи Асошиейтед прес.

Днешната присъда е по-тежка от произнесената през ноември от окръжен съд, който осъди Ли Джон-сок на 36 години затвор за  престъпна небрежност и изоставяне на пасажери на борда.

Говорител на съда в Гуанджу заяви, че освен доживотната присъда за Ли, 14 други членове на екипажа са получили присъди между 18 месеца и 12 години затвор.

Присъдата на Ли е увеличена понеже съдът го признал за виновен в непредумишлено убийство. През ноември той беше оправдан по това обвинение.

На 16 април м.г. фериботът с над 477 души на борда претърпя корабокрушение край южните брегове на Южна Корея.
Корабът изпратил сигнал за бедствие, когато е започнал да се пълни с вода и да потъва. На помощ се притекли съдове на южнокорейската брегова охрана, търговски кораби и хеликоптери.

Фериботът, превозвал предимно студенти, обслужва връзката между пристанището Инчеон и южния курортен остров Жежу. Предполага се, че корабът с водоизместимост 6825 тона се е блъснал в плитчина в 8.58 ч. местно време в сряда сутринта. Инцидентът стана на 20 км от остров Пенпудо.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?