Каракачанов: Без наборна служба нямаше да има възгласа "Одрин падна!"

МО започна рекламна кампания за връщането на задължителната казарма

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден в България. Според него това ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности.

"А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Това е наборната служба", заяви Каракачанов в петък при откриването на изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" в Националния военно-исторически музей.

„Темата винаги е била актуална, без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да ги има Съединението на България и победите при Сливница, възгласа "Одрин падна!", Червената стена, кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница, нямаше да има нищо“, разви мисълта си Каракачанов.

Той припомни, че в коалиционното споразумение се предвижда дебат по въпроса за наборната служба, който не бил решен поради различия в мненията. Министърът е убеден, че дискусията по темата ще ориентира хората.

"Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия", коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба. По думите му тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване.

Дебатът по думите му е отворен и той се надява изложбата да допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса.

Откакто пое поста Каракачанов се изявява основно в силно популистки теми като връщането на казармата и увеличаването на заплатите за войниците, но досега не е представил никакви конкретни анализи или разчети. ВМРО изкара идеята за казармата още по време на второто правителство на ГЕРБ, когато "Патриотичният фронт" изготви два проектозакона в тази посока, които бяха отхвърлени в парламента.

Тогава военното министерство дори изготви анализ, който очаквано показа, че връщането на задължителната казарма в България може да стане много трудно.

Връщането на задължителната военна служба под каквато и да е форма ще изисква значителни финансови и организационни ресурси. Освен това ще трябва да се преосмисли наново целият сектор на отбраната.

Наборната казарма беше отменена през 2008 година, като в последните години на съществуването си се бе превърнала в истинска агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната.

Експозицията във военния музей разказва историята на наборната служба - от момента на излизане на първите документи през април 1878 г., през перипетиите, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува, посочи директорът на музея Соня Пенкова.

Тя отбеляза, че дебатът за наборната служба има повече от 20-годишна давност в обществото.

Директорът на НВИМ и министърът заявиха, че по подготовката на изложбата е работено от дълго време и тя няма общо с факта, че Каракачанов е министър отскоро.

Споделяне

Още от България