Караянчева: Властта е легитимна, нека си протестират

Цвета Караянчева, сн. БГНЕС

"Разбира се, че сме легитимни. Ние сме спечелили тази власт през 2017 г., когато изборите бяха организирани от служебното правителството на Румен Радев".

Това каза председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева пред бТВ в петък.

Според мнението ѝ в момента ГЕРБ е най-структурирана и готова за избори. В същото време било по-разумно да няма предсрочни парламентарни избори, защото се задава и икономическа и социална криза заради пандемията от коронавирус, повтори тя мантрата на ГЕРБ.

По думите ѝ хората, които са гласували за партията на премиера Бойко Борисов и за коалиционните партньори във властта "Обединени патриоти", продължавали да им имат доверие.

"Хората протестират, нека да протестират", каза Караянчева по повод продължаващите над два месеца протести срещу правителството и срещу главния прокурор Иван Гешев. "Тези хора, които са на площада, имат право да изразяват мнение, мирно. Това, което се случва на площада, ние го чуваме, например това за новата конституция", добави тя.

Според нея едно от исканията на протестиращите е било да има нова конституция, каквото предложение ГЕРБ депозира в парламента. Това показвало, че управляващите слушат хората. Всъщност обаче основните искания на протестиращите са оставка на правителството и на Гешев.

"Кой проблем ще разрешим, ако подадем оставка? Хората на улицата казват: "Искаме оставка". След това какво правим? (...) Оставката какво решава? Ако ние сме отговорни, трябва да продължим да помагаме на хората, трябва да продължи да работи Народното събрание", допълни още тя.

Караянчева посочи, че провокаторите лесно се виждат. Тя не пропусна да повтори и тезата, че олигарси плащат за протестите.

"Тези олигарси, които финансират онази част от протеста като "Отровното трио" и всичко останало... Тази легитимация, която и Божков прави по Фейсбук, нали не оставате с друго впечатление? Разбира се, че е мафия. Това е мафията, която финансира протестите", каза тя.

По думите ѝ нямало зависимост на управляващите от ДПС, които осигуряват кворума за заседанието в последните няколко дни.

Караянчева каза още, че засега няма да се възстанови достъпът на журналистите до кулоарите на парламента.

"Журналистите могат да търсят самите народни представители. Проектът за новата сграда на парламента беше публичен, никой не го оспори толкова години. Сградата е голяма, движението на отделните потоци е строго регламентирано. Тесен контакт винаги може да има. Колегите са достатъчно отзивчиви и винаги се отзовават на покана на журналисти. Начинът, по който сега се осъществява разговорът с журналисти ,не мисля, че е някакъв голям проблем. На този етап няма да има промяна в достъпа на журналисти в парламента", посочи тя.

В действителност обаче представителите на медиите нямат достъп до народните представители и трудно би могло да се каже, че "колегите са достатъчно отзивчиви и винаги се отзовават на покана на журналисти". Самата Караянчева призна в петък, че има депутати, които и преди са казвали, че не искат да контактуват с представители на медии.

Споделяне

Още по темата

Още от България