Карекин ІІ благодари за отношението към арменците у нас

Върховният патриарх и Католикос на всички арменци Карекин ІІ изказа пред президента Георги Първанов радостта си, че чедата на арменския народ са оценени по достойнство в България. Днес Арменският духовен водач беше посрещнат от държавния ни глава на "Дондуков"2.

Запитан от mediapool.bg дали Арменската църква успява да привлече към вярата атеисти и бивши комунисти, Негово Светейшество Карекин ІІ отговори, че християнската вяра, която е вече 1700 години държавна религия в Армения, е станала "цвят, тен от кожата" на неговия народ. Той каза, че ако има безбожници, то те са нищожен процент от арменците. "Да кръстим нашето дете, за да стане арменец" - с тази поговорка патриархът илюстрира неразривното единството между християнската вяра и националния дух на арменците.

Арменският духовен водач Карекин ІІ зави пред журналисти, че издига молитва пред Бога за здравето и благоденствието на българския народ и неговия млад президент. Двамата си говорили за ролята на Българската православна църква в обществения и духовен живот на страната, за трудностите пред арменската и българска църкви и за необходимите усилия от всички страни, включително и от страна на държавата, за преодоляването им.

Карекин ІІ изразил пред президента радостта си, че чедата на арменския народ са оценени по достойнство в България. Той заяви, че те ще продължат и занапред да живеят и творят в страната ни. Напомни, че в Ереван има паметник на поета Яворов, чието творчество има няколко издания. Арменският патриарх подчерта, че за пръснатия по цял свят негов народ, арменският език има стойност, равна на вярата. Той подчерта, че арменците виждат в училището своя храм, а в храма своето училище. Този дух бил съхранен и от живеещите у нас арменци. В него се състои и техния добър принос за обществения ни живот на България, заяви Карекин І І.

Арменската апостолическа църква е член на Световния съвет на църквите, обясни арменският патриарх. На въпрос на mediapool.bg как вижда пътя на християнското единство, Карекин ІІ заяви, че и занапред това ще става чрез сътрудничеството и взаимното опознаване между всички църкви, в дух на любов и братство. За Негово Светейшество фактът на поканата от страна на Българският патриарх Максим е вече добро доказателство за икуменическото отношение между двете църкви. Той изрази убеденост, че и в бъдеще тези взаимоотношения ще дадат добри плодове. Вчера гостът подари на домакина си патриарх Максим златен кръст с традиционните знаци на архиерейското достойнство панагия и енголпие, като знак на братска любов и благодарност за доброто отношение на Българската църква към арменците в страна ни.

В началото на днешната срещата на "Дондуков"2 президентът Георги Първанов подчерта, че посещението на патриарх Карекин ІІ е в момент, когато има възраждане и засилване на ролята на Православната църква в обществените отношения. Той изтъкна и развитието на традиционните за България толерантни отношения между различните религии. "През последните няколко години сме свидетели на активния диалог между различните религии и на отварянето на БПЦ към другите религии в света, като посещението на папата е един от примерите за това", каза президентът.

Между Българската православна църква и Арменската няма канонично общение. Арменската църква се различава от Православието, защото тя не приема вероопределенията на ІV Вселенски Халкидонски събор. От православна гледна точка, вярата на арменците е ерес, защото не признава човешката природа на Иисус Христос.

Преди днешната среща с президента Първанов, Арменският духовен глава разговаря още с председателя на парламента Огнян Герджиков и с директора на дирекция "Вероизповеданията" към Министерски съвет Иван Желев. По-късно следобед той ще бъде в Пловдив, а утре във Варна и Велико Търново. По време на четиридневния си престой у нас, Карекин ІІ ще посети трите най-големи манастира - Рилския, Бачковския и Троянския.

Още от България