Кашата със сградата на Класическата гимназия става все по-голяма

Регионалното министерство и областният управител на София уличават министър Стоянович и Столичната община в редица нарушения

Ремонтираната сграда в "Модерно предградие"

Все по-голяма става кашата около ремонтираната с 2.2 млн. лв. от еврофондовете сграда на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в столичния квартал "Модерно предградие", където директорът на училището, преподаватели и част от родителите не искат да се върнат гимназистите, а предпочитат бившето 13-о училище до Женския пазар.

 

След като в средата на юни Столичният общински съвет реши по предложение на министъра на културата Петър Стоянович да си вземе сградата на Класическата гимназия в "Модерно предградие", родители, които не са съгласни с това децата им да учат в окаяната сграда на 13-о училище, макар и да е в центъра на София, алармираха областния управител на София Росен Малинов за това, че Стоянович и общината правят "сделка" с имот публична държавна собственост, по която първо трябва да се произнесе Министерският съвет.

 

Държавата е тотално губеща от това, тъй като за да получи Министерството на културата сградата на НГДЕК в "Модерно предградия" през 2004 г. е дало в замяна зданието на Столичната библиотека на площад "Славейков" в центъра на София, пише Росен Малинов до главния секретар на Министерския съвет Нина Ставрева.

 

Стоянович сега дава просто ей така сградата в "Модерно предградие", дори не става въпрос за замяна с тази на обитаваното в момента от класиците 13-о училище, което миналото лято бе дадено от общината за безвъзмездно ползване на Министерството на културата за десет години, но си остава нейна собственост.

 

Отделен е въпросът с ремонта, тъй като ако на 15 септември 2014 г. Класическата гимназия не започне учебната година в "Модерно предградие", регионалното ведомство ще пристъпи към прекратяване на договора за финансирането му от оперативна програма "Регионално развитие".

 

Такъв ултиматум е дала регионалният министър Десислава Терзиева още преди правителството да излезе в оставка на колегата си Петър Стоянович, става ясно от неин отговор по сигнал до нея от родители на ученици от НГДЕК по повод нередностите с европейския проект.

 

Терзиева информира, че е поискала от министъра на културата Петър Стоянович до 30 юли да даде писмени доказателства, че е организиран график за възобновяване на учебния процес на Класическата гимназия в ремонтираната ѝ сграда в Модерно предградие.

 

Терзиева припомня, че при финансирането на проекта тогавашният министър на културата Вежди Рашидов е приложил декларация, че в продължение на пет години след приключване на ремонта НГДЕК ще остане в реновираната сграда и гимназията няма да бъде закривана. Същият документ е подписал на 7 август 2013 г. и Петър Стоянович, но се става ясно каква е личната му отговорност, че не спазва подписаната декларация.

 

В договора за еврофинансирането пише, че бенефициентът на средствата не бива в продължение на пет години да прехвърля собствеността на сградата, да не променя предназначението ѝ и да не сключва с трети лица договори, свързани с ползването на зданието, припомня в отговора си до родителите Терзиева.

 

Точно това обаче прави Стоянович, предлагайки на Столичната община сградата, а общинският съвет с радост прие подаръка, който според решението от преди месец ще отиде за 137-о СОУ "Ангел Кънчев", което се намира на няколко пресечки от ремонтираната Класическа гимназия.

 

От регионалното ведомство посочват още, че е недопустимо сградата в Модерно предградие да бъде преотстъпена на Столичната община, тъй като финансирането на ЕС не е в подкрепа на общинската образователна система, а за значима държавна културна инфраструктура, каквато е НГДЕК.

 

Терзиева казва, че случаят с този проект отново ще бъде разгледан през септември, преди да се вземе окончателното решение за анулиране на еврофинансирането. Което означава, че на националния ни бюджет няма да бъдат възстановени от Европейската комисия разходите за ремонта и той ще остане за сметка на българските данъкоплатци.

 

Предвид оставката на кабинета казусът с Класическата гимназия остава за разрешаване от служебния кабинет, но междувременно община Възраждане, в чийто район е сградата на бившето 13-о училище обяви обществена поръчка за частичен ремонт. Тя е на стойност 420 хил. лв. с ДДС и предвижда поправка на покрива, поставяне на мълниезащитна инсталация и смяна на дограма и прозорци на стаи и коридори на първия, втория и третия етаж на четириетажната сграда. Ще се сменят и прозорци на лекарския кабинет, физкултурния салон и съблекалните.

 

Крайният срок за подаване на офертите е изтекъл на 21 юли, но от общината не са обявили да има избран изпълнител на частичния ремонт, който ще има 40 дни да го извърши. Това означава, че ако има обжалване на обществената поръчка от неуспели кандидати, ремонтът няма как да приключи до началото на новата учебна година.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Общество