Касим Дал: ДПС даде знак, че няма скрупули с кого ще си пие кафето

Касим Дал. Сн. БГНЕС

Три години и половина Делян Пеевски и кръгът около него в ДПС беше малкият партньор по време на управлението на ГЕРБ. Сега те са големият партньор във властта, който управлява с БСП и "Атака". Това каза бившият зам.-председател на ДПС и създател на партия "Свобода и достойнство" Касим Дал в петък пред Дарик радио. Според него е рано да се говори за бъдещо партньорство между ДПС и ГЕРБ след срещата между Борисов и Местан в Кърджали.

 

"Ако това е излизането на задкулисието на светло, аз приветствам едни такива срещи, но както винаги, аз се съмнявам. Според мен става въпрос за знак към БСП и специално към Станишев заради "изпуснатата" реплика - сравнението с Крим и Кърджали. Видяхте след това развитието на нещата в парламента. БСП бяха поставени до стената. В моята бивша партия обичат много знаците. Това трябва да се разчита като знак, че ДПС няма скрупули с кого ще седне да пие кафе. Проблем има, когато това не се прави в интерес на избирателите за дребни сметки или на инат на някого", коментира Касим Дал.


Според него никой не трябва да отписва ГЕРБ от политическата сцена, напротив: "Никога не съм крил това мое мнение и де факто, те вече с полупризнанията и на Цветан Цветанов относно Делян Пеевски за срещите - тези истини излязоха наяве. Лошото е, че тези неща не се казват докрай. Партньор на ГЕРБ беше Делян Пеевски и кръгът около него и те бяха малкият партньор. ГЕРБ не можаха да се усетят, че ги лъжат. Сега големият партньор са Пеевски и ДПС, и управляват с БСП и "Атака". Думата се чува само на този кръг. Неясното кадруване е проблем. Не виждам ДПС да преяждат с власт. Злоупотребява се от ръководството и от този кръг - кликата, която де факто управлява - и БСП, и ДПС, и Атака".


Касим Дал подчерта, че Реформаторския блок и ГЕРБ трябва да си сътрудничат, но реформаторите нямат доверие на хората на Борисов, защото липсва ясно признание за начина, по който ГЕРБ са си взаимодействали с кръга около Пеевски и ДПС.

 

"Трябва да си кажат нещата докрай. Недоверието към ГЕРБ идва оттам. Нека да започнат на чисто. В тези неща е участвал най-вече Цветан Цветанов и оттам идва недоверието на Реформаторския блок дали може докрай да се вярва на всичко това, което някой път предлагат. Аз съм "за" това, защото ГЕРБ са фактор, ГЕРБ са политическата сила, която днес, искаме не искаме, представлява дясното. Ние с тях би трябвало да си контактуваме, би трябвало когато имаме една цел - да падне това правителство, заедно да действаме. Това трябва да се прави пред хората открито и ясно", каза още Касим Дал, чиято партия с лидер Корман Исмаилов е част от Реформаторския блок.

Споделяне

Още по темата

Още от България