Коалиционна идилия

Въпреки БСП, ДПС ще подкрепи ГЕРБ за промените в Изборния кодекс

От движението не казват ясно ще подпишат ли жалбата на левицата срещу Плевнелиев

Въпреки БСП, ДПС ще подкрепи ГЕРБ за промените в Изборния кодекс

Депутатите от ДПС припяват на истеричните заклинания на социалистите срещу указа на президента Росен Плевнелиев за разпределението на ЦИК, но готовността им съвместно да сезират Конституционния съд засега изглежда само трик за отвличане на вниманието от по-важния факт – подкрепата им за промяната в Изборния кодекс, внесена от ГЕРБ. Докато социалистите отчаяно се опитват да възпрат такава поправка, която би била признание за сбъркания закон на Мая Манолова (БСП) и да притиснат Плевнелиев да промени указа си под заплаха от импийчмънт, ДПС продължават да въртят на шиш коалиционния си партньор с настояване да редактират изготвената от БСП жалба до КС срещу президента. Поради тази причина левицата отказва да предостави на медиите жалбата до КС, за която Манолова в петък заяви, че вече е готова.

 

На фона на тази коалиционна идилия депутатът от ДПС и зам.-председател на парламента Алиосман Имамов заяви в петък пред ТВ7, че партията му ще продължи да подкрепя кабинета "Орешарски" до евроизборите през май, а резултатите от вота ще бъдат решаващи за бъдещите политически конфигурации. В същото време колегата му Йордан Цонев повтори пред Нова телевизия предупреждението БСП да не заиграват с "мита", че ДПС преяжда с власт и едновременно с това увери, че няма да се коалират с ГЕРБ.

 

ДПС ще подкрепят поправката на ГЕРБ в Изборния кодекс "Манолова"

 

Алиосман Имамов, както и колегата му Четин Казак, който ръководи правната комисия в НС, заявиха в петък, че ще подкрепят внесената от ГЕРБ поправка на текста за разпределението на квотите в Централната избирателна комисия (ЦИК), чрез която съставът на ЦИК ще се увеличи и ДПС ще получат третия член, от който се отказаха в полза на ГЕРБ.

 

По думите на Имамов това изменение ще премахне всички съмнения за легитимността на ЦИК и пропорционално е най-справедливото спрямо съотношението на политическите сили в парламента.

 

Така на практика ДПС признава, че има проблем със законовия текст, който без никаква логика предвижда партийните квоти да се делят само между редовите членове на ЦИК, но не и на ръководството. Именно поради тази причина президентският указ се размина с предварителните сметки на управляващите и лиши ДПС от едно място в полза на ГЕРБ.

 

"По принцип проектът цели да коригира една извършена спрямо нас несправедливост и да ни върне отнетата бройка. С указа на президента бяхме ощетени с един член. Ако има несъвършенства в проекта, те биха могли да се коригират на първо и второ четене", каза Казак.

Той е насрочил за вторник извънредно заседание на Комисията по правни въпроси, която да обсъди предложенията на ГЕРБ в Изборния кодекс, окачествени от Мая Манолова като "безумни", но които всъщност за пръв път бяха лансирани публично от лидера на ДПС Лютви Местан.

Внасяйки промяна в Изборния кодекс, ГЕРБ връщат жеста на ДПС, които се отказаха от едно място в ЦИК и подкрепиха избора на зам.-председател на комисията от ГЕРБ въпреки несъгласието на социалистите.

Манолова убеждава ДПС, че променяйки закона, спасяват президента

След като бяха натикани в ъгъла без полезен ход, на социалистите не им остана друго, освен да атакуват Росен Плевнелиев. Поправката в Изборния кодекс може да бъде кръстена "За кожата на един президент”, коментира в петък "кръстницата" Мая Манолова, наела се с безнадеждната засега мисия да разубеди ДПС в подкрепата им за поправката "Борисов-Местан".

 

"ДПС имат добри юристи. Аз съм сигурна, че в момента, в който по-детайлно се запознаят с текстовете, те няма как да приемат едно към едно подобни безумни разпоредби", заяви тя.

 

Твърдейки, че ДПС "е ощетено несправедливо и незаконно" не от неяснотата на закона, а от указа на президента, Манолова каза, "законността може да възтържествува", като президентът промени указа си и ДПС получат още един член в ЦИК. "Обезщетяването" на ДПС при сегашната численост от ЦИК от 19 члена трябва да стане за сметка на някой друг и според новите сметки на БСП това трябва да е "Атака".

 

Манолова съобщи още, че се готови с жалбата до КС, с която искат указът на държавния глава за ЦИК да бъде обявен за противоконституционен.

 

ДПС искали да редактират жалбата до КС срещу президентския указ

 

ДПС ще подкрепят БСП, ако сезират КС и поискат процедура за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев, заяви преди това Алиосман Имамов, който освен това поиска прокуратурата да разследва действията на Плевнелиев по определяне състава на ЦИК.

 

По думите на Четин Казак, обаче, ДПС са склонни да подкрепят БСП в сезирането на КС, но окончателно партийно решение няма. То предстои да се вземе следващата седмица.

 

По неофициална информация ДПС имали несъгласия с текста на изготвената от социалистите жалба и ги принуждавали да си го коригират.

 

Освен че определи проекозакона на ГЕРБ като "един от най-нескопосаните, внасяни някога в парламента" и от "който биха се срамували и първокурсниците по право", Мая Манолова изтъкна, че не вижда причина законът да се поправя само за да се промени съставът на ЦИК точно преди изборите.

 

Внесената поправка "няма да спаси" президента, каза Манолова. "Защото сламката, която му подават, е толкова тънка и крива, че определено ще се скъса и ще го потопи окончателно. Това е един от най-нескопосаните законопроекти, който изобщо е внасян в НС. Аз наистина се забавлявам с качеството на юридическата мисъл на ГЕРБ”, заяви Манолова, която открила 10 грешки в 2 изречения.


Според нея, ако изборният закон бъде приет в този вид, той ще предизвика пълен хаос по време на вота. Лидерът на БСП Сергей Станишев потвърди, че не виждат основания да подкрепят законовата поправка, която измъква президента от "тази каша, която той забърка в угода на политическите интереси на ГЕРБ”.

 

"Нарушавайки Изборния кодекс и развивайки някакви теории, които се разминават с буквата и разума на закона, президентът показва, че напълно се е самозабравил, той се поставя над закона, над конституцията, над парламента и някой трябва да му припомни, че живеем в правова държава – парламентарна република”, допълни Манолова.

 

ГЕРБ предупреждават за хаос на евроизобрите у нас

"Трябва да престанем да прехвърляме вината върху някой друг, защото президентът е изпълнил ангажимента си по Изборния кодекс, НС вече изпълни ангажимента си с това, че попълни състава на ЦИК. Този дебат трябва да приключи”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, пояснявайки, че няма да слиза "на махленското ниво на Манолова"

 

По-рано в петък тя коментира пред БНР, че БСП и Мая Манолова са в задънена улица, защото безспорно се е доказало, че приетите изборни правила не работят.

"Осем месеца чувахме как този Изборен кодекс ...ще даде професионална ЦИК...Оказа се, че това е поредната лъжа на БСП. ...сега трябва да се загърбят политическите пристрастия и да се обсъждат текстовете, които ние сме предложили, тъй като евроизборите наближават", каза Атанасова.

 

ГЕРБ не виждат никакъв проблем с промените си и предупредиха, че ако скоро не бъдат приети, може да се стигне до хаос на евроизборите в България, а оттам – и в цяла Европа. "В комисията по правни въпроси ще стане ясно дали има предложения за промяна на текстовете. Аз мисля, че са достатъчно коректни така, че да гарантират при петгодишния мандат на комисията попълването на членовете и от други парламентарни сили, представени в европарламента", каза пред журналисти Десислава Атанасова и посочи, че правната комисия ще "оцени достойнствата" на законопроекта.

 

Зам.- председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък заяви, че не връщат жест на ДПС. "Математици и неправителствени организации направиха съответните изчисления, остатъкът беше разпределен между БСП, ДПС, "Атака". В тази посока ДПС са се получили ощетени от този остатък", опита се да обясни той механизма на разпределение на квотите в ЦИК.

Цветанов очаква и нови промени в закона в следващите месеци, защото при прилагането му ще възникват "съответните въпросителни".

 

Засега само "Атака" не са обявили позиция за законовите промени, но в петък съобщиха, че ще подкрепят жалбата на БСП до КС срещу указа на президента, както и лансираната от "България без цензура" на Николай Бареков, близък до Делян Пеевски и Цветан Василев, анкетна комисия за проверка на държавния глава.

 

Йордан Цонев: Коалиция между ГЕРБ и ДПС няма да има

 

За да спасят поне малко реномето на БСП, депутати от ДПС продължиха да успокояват, че различията между двете партии не са заплаха за мандата на правителството, по думите на Имамов. Йордан Цонев също успокои, че само по себе си пиенето на кафе между Борисов и Местан е един положителен факт, но коалиция между ГЕРБ и ДПС няма да има.

 

"Нашите избиратели понесоха най-големите удари от българска политическа партия след възродителния процес именно при управлението на ГЕРБ", каза Цонев. "Извън публичните контакти, нямаме други с ГЕРБ", допълни той.


Независимо от различията като тези плоския данък и проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", "програмата на кабинета "Орешарски" е върховата цел на двете партии, тя е компромис между вижданията на ДПС и БСП", каза Йордан Цонев.


Той повтори, че взаимоотношения им са "сложни". "Основното нещо, което ни дразни и нас, и БСП е митът, че ДПС преяжда с власт, за което няма нито един факт", каза Цонев. "Има един единствен текст, който гласувахме заедно с ГЕРБ", каза депутатът от ДПС, визирайки уреждането на състава и разпределението на местата в ЦИК.

Споделяне

Още по темата

Още от България