След заиграването между ДПС и ГЕРБ

Войната около ЦИК навлезе в позиционна фаза

Управляващите коалиционни партньори крият намеренията си един от друг

Снимка: БГНЕС

След като заиграването между ДПС и ГЕРБ за ЦИК изостри да опасен предел отношенията в управляващата коалиция БСП-ДПС, в четвъртък двете партии запазиха мълчание по взривоопасната тема. Нито един представител от ръководствата им не пожела да каже ясно ще подкрепят ли внесената от ГЕРБ поправка в Изборния кодекс, за която лидерът на ДПС Лютви Местан настояваше и с която движението ще получи още едно място в ЦИК. В същото време депутати от двете партии продължиха с атаките срещу президента заради указа му, с който според управляващите лишил ДПС от трета квота в Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

ДПС най-вероятно ще подкрепи законодателната промяна, с което на практика от движението признават, че има проблем със спорния текст в Изборния кодекс. Поради същата причина, макар и неизказана на глас, ДПС великодушно отстъпи на ГЕРБ третата си квота в ЦИК и подкрепи избора на заместник-председател на комисията от партията на Бойко Борисов, въпреки несъгласието на социалистите.

 

Междувременно и БСП, и ДПС продължиха с нападките си към президента Плевнелиев, който според тях е ощетил движението, без да се съобразява с разпоредбите в Изборния кодекс. Линията им на поведение, обаче не тушира напрежението между коалиционните партньори.

 

По неофициална информация социалистите настояват, че няма да гласуват за предложенията на ГЕРБ, които изпълниха едно към едно "опорните точки“, спуснати от Лютви Местан в понеделник. ДПС от своя страна пък все още не е дало официален отговор на социалистите дали ще подкрепи жалбата им до Конституционния съд, с която те се канят да оспорят указа на президента.

 

"Търси се опит да се замаже нарушението, което се получи с отнетото мястото на ДПС в Централната избирателна комисия". Това каза пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. "Ние не сме инициатори на законопроект. Който и да не го подкрепя, ние ще го оставим на тяхната съвест. Видяхме внесения законопроект, оценката ни е ясна”, обясни мъгляво Карадайъ.

 

Той избегна даването на ясни отговори дали формацията му ще подкрепи идеите на ГЕРБ за промени в кодекса, както и дали ще подкрепи коалиционния си партньор в оспорването на президентския указ.

 

На поредица от въпроси каква линия на поведение ще има движението спрямо партията на Борисов и спрямо БСП, депутатът отговори обобщаващо: "Проблемът е ясен. Отнето е едното полагащо се по закон място на ДПС в ЦИК. От тази гледна точка ние казахме, че няма да имаме инициативата за решаването на този въпрос, но всяка една инициатива в тази посока да се реши въпросът считаме, че е ангажимент и воля на всички онези, които считат себе си за съучастници в създаването на казуса”.

 

"С внесените промени в Изборния кодекс ГЕРБ цели да "измие",образно казано, лицето на президента след неговия указ, с който той грубо наруши конституцията и законите на страната“, коментира пред журналисти депутатът от Коалиция за България и заместник-председател на комисията по правни въпроси Филип Попов. Според него законопроектът е опит да се възстанови справедливостта в представителството в Централната избирателна
комисия.

В момента ПГ на Коалиция за България обмисля дали да подкрепи законопроекта, трябва да има баланс и справедливост в ЦИК, каза Попов.

 

Негови колеги от Коалиция за България обаче обясниха, че на този етап в партията изобщо не се обсъжда подкрепа за предложението на ГЕРБ. "В крайна сметка Борисов и Местан си имат достатъчно гласове – да си го приемат", твърдят неофициално от левицата.

 

Темата за сближаването на Борисов и Местан коментира и лидерът на ГЕРБ. " Това е несериозен въпрос", заключи бившият премиер на въпрос за възможна коалиция между двете формации. "Новите промени са, за да покажем още веднъж, че законът, който създаде Мая Манолова, е, за да обслужи само БСП и "Атака" за изборите", коментира пред журналисти в парламента Борисов. "Така го направиха, вие видяхте нахалството на Станишев вчера - да говори, че трябва да има толкова членове в комисията, колкото има ГЕРБ. И всъщност направиха закон, в който ГЕРБ като първа политическа сила няма нито председател, нито зам.-председател, нито секретар", отбеляза той.


В сряда в края на работния ден ГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс, които биха позволили ДПС да получи още едно място в Централната избирателна комисия (ЦИК). Няколко дни по-рано Борисов и лидерът на ДПС Лютви Местан показно пиха заедно кафе в Кърджали, а в понеделник двамата обявиха, че изборният закон трябва да бъде променен.

Помолен да коментира намеренията на БСП да се обърне към Конституционния съд за президентския указ, Борисов отговори: "Какво ще направи президентът аз не знам. Аз знам, че парламентът прие избирателен закон, който не е в унисон с изискванията на Венецианската комисия - да не се променя съставът на ЦИК една година преди изборите, да не се променя закон една година преди изборите или да не се прави закон в полза на едно статукво в парламента, което има в момента - между БСП, ДПС и Атака."

 

Междувременно неофициално пред Mediapool депутати от Движението за права и свободи обясниха, че най-вероятно предложението за изменение на Изборния кодекс, внесено от ГЕРБ, ще бъде разгледано следващата седмица. Възможно е да бъде разгледано на две четения едновременно в правната комисия и веднага след това да влезе в зала.

 

В четвъртък пък от ЦИК съобщиха, че избраната вчера от НС заместник-председателка на ЦИК Маргарита Златарева вече е на работа в комисията. Изборните специалисти обясниха също, че идната седмица предстои формирането на Обществен съвет към комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от България