Кастро: Куба е готова на диалог и сътрудничество със САЩ при Тръмп

Кастро: Куба е готова на диалог и сътрудничество със САЩ при Тръмп

Кубинският президент Раул Кастро заяви, че Куба се надява да продължи нормализацията на отношенията със САЩ при управлението на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Той каза, че Хавана е готова на диалог и сътрудничество с Вашингтон по онези въпроси, които са от общ интерес.

"Куба и САЩ могат да си сътрудничат и да живеят един до друг по цивилизован начин, уважавайки различията си и насърчавайки онова, което е от полза за двете страни и народи", каза Раул Кастро пред участниците в срещата на върха на латиноамериканските и карибските лидери, състояща се в Пунта Кана в Доминиканската република.

"Но никой не трябва да се надява, че за да бъде постигнато това, Куба ще направи отстъпки по въпросите за независимостта и суверенитета си", предупреди Раул Кастро.

Преди да бъде избран за президент, Тръмп заплаши, че ще провали крехкото разведряване между САЩ и Куба, ако не бъде постигната по-добра сделка, без да навлиза в детайли какво точно има предвид. Негови сътрудници казаха, че политиката по отношение на Куба сега се преразглежда.

САЩ и Куба нормализираха връзките си през последните две години. Това нормализиране включваше и подписването на две споразумения за сътрудничество, в това число и в областта на сигурността, околната среда, имиграцията и пощенските услуги. Подновени бяха директните полети и круизи между двете страни. Подписано бе и споразумение за роуминг. Нямаше обаче по-значителни сделки в областта на производството и търговията.

Споделяне

Още от Свят