Катаджиите забравят за фишовете

Пътните полицаи се сбогуват с писането на фишове на коляно. Те ще бъдат снабдени с модерна система за електронно санкциониране на шофьорите нарушители. Новите устройства, който ще се въведат постепенно, бяха представени в сряда от вътрешния министър Михаил Миков.

Системата е от две части. През първата се прекарват документите на водачите, данните от тях излизат на дисплея на устройството. След това започва попълването на фиша – описва се вида нарушение и размера на глобата. Електронният фиш ще е своеобразна касова бележка в два екземпляра.

В края на всяка работна смяна на катаджиите информацията за санкционираните нарушители ще бъде източвана директно от устройствата в електронната база данни.

Така, според ръководството на МВР, ще се пресекат познатите корупционни практики в МВР. Ще се появят ли "непознати" МВР не казва.

Засега КАТ разполага едва с десет от презентираните устройства, но с тях могат да работят цели осем пътни полицаи.

МВР се похвали и с друга нова система, чиято цел е да облекчи гражданите, които с часове се редят на опашки, за да си платят глобите. Тя ще дава възможност освен за плащане на санкциите по електронен път и за проверка на всички неплатени глоби.

Страницата ще е достъпна през сайта на МВР, но преди това, желаещите да ползват услугата, трябва да се регистрират в портала за електронни плащания www.ebg.bg.

"Регистрацията в портала изисква и да регистрирате платежен инструмент - дебитна или кредитна карта, за да плащате през интернет. Ако искате да плащате със SMS на номер 1669 трябва да си регистрирате телефона в платежната система. Цената на SMS-а е един лев без ДДС", обясни Ивайло Филипов, който e разработвал цялата система.

За разлика от катаджиите обаче, водачите ще трябва да почакат, за да се възползват от нововъведенията. Системата за гражданите ще заработи едва след приемането на промените в Закона за движението по пътищата.

Засега обаче тази система не може да се използва, тъй като тепърва трябва да минат промените в закона. След гласуването им пък вътрешният министър ще трябва да измени и подзаконовата уредба, за да се разреши електронното плащане.

Освен новите системи министър Миков представи и новия началник на столичния КАТ. Досегашният Венцислав Симеонов наскоро бе понижен вдлъжност заради системни нарушения. Постът поема досегашният заместник на Симеонов - Ваньо Стоевски, който обеща да вземе мерки и нарушенията в КАТ да спрат.

Споделяне

Още от България