Каталунската криза може да струва на Испания 12 милиарда евро

Каталунската криза може да струва на Испания 12 милиарда евро

Каталунската криза може да има отрицателни последици за икономиката на Испания и да доведе до загуба на 12 милиарда евро от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната догодина, съобщава в. "Паис".

Според информация на Независимия орган за бюджетна отговорност през 2018 година БВП може да се свие с 0,4-1,2 процентни пункта, което е равно на около 4 милиарда до 12 милиарда евро в зависимост от това колко дълго ще продължи конфликтът. Отбелязва се също, че на Каталуния се падат 20 процента от испанския БВП, затова всичко, което се случва в региона, оказва съществено влияние върху ситуацията в страната. Предишната прогноза за растежа за догодина бе 2,7 на сто.

На 1 октомври в Каталуня бе произведен забранен от централните власти референдум за излизане на испанската автономна област от Испания. Над 90 процента от участвалите в допитването 2,28 милиона от общо 5,31 милиона каталунски избиратели се обявиха за независимост.

Мадрид поиска от каталунското ръководство до 10 часа местно време на 19 октомври, да отговори ясно дали е обявена независимост на областта. Ако това не стане, Мадрид има право да използва член 155 от конституцията, който позволява да се ограничи автономията на областта.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?