Каталунският премиер обяви, че на 1 октомври ще се състои референдум за независимост

Премиерът на автономната испанска област Каталуния Карлес Пучдемон, сн: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на автономната испанска област Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че на 1 октомври тази година ще организира референдум за независимостта на североизточния испански регион въпреки забраната на съда, предаде Франс прес.

Въпросът, който ще бъде зададен на каталунците, ще бъде "Искате ли Каталуния да бъде независима държава с републиканско управление?", съобщи Пучдемон и подчерта, че те имат право на референдум за самоопределение.

Пучдемон направи дългоочакваното си изявление в телевизионно обръщение, заобиколен от членове на своя кабинет. той каза, че е готов за диалог с Мадрид, но че референдумът не подлежи на преговори.

Каталуния има население от над 7 милиона души и произвежда една пета от испанския БВП, припомня АП.

44,3 на сто от каталунците подкрепят независимостта, а 48,5 на сто са против нея, показва последното проучване на правителствен институт. 73,6 на сто от тях обаче искат да гласуват на референдума, отбелязва АФП.

Испанското правителство заяви по-късно в петък, че ще спре всякакви опити за продължаване на процеса на независимост на автономната област Каталуния. "Този референдум няма да се състои, защото е незаконен", заяви говорителят на правителството и министър на образованието, културата и спорта Иниго Мендес де Виго. Той каза, че всякакви усилия за произвеждане на референдум ще бъдат оспорени от правителството в съда.

Споделяне

Още от Европа