Катар и Бахрейн са първи в света по заразени с коронавируса на глава от населението

Изглед от катарската столица Доха

Малките съседни шейхства Бахрейн и Катар са на първо място в света по брой на заразените с коронавируса на глава от населението. В двете близкоизточни страни епидемията е влязла незабелязано през лагери, в които живеят здрави млади чуждестранни работници, показват нови изследвания, предава Асошиейтед прес.

В Катар ново проучване установи, че близо 60 процента от далите положителен тест нямат никакви симптоми, което поставя под въпрос смисъла от масовите проверки за температура, имащи за цел да попречат на заразените да се смесват с останалите хора. В Бахрейн властите дори посочват още по-голям дял на асимптоматичните случаи - 68 процента.

Тези резултати са отражение както на по-генералния проблем пред арабските страни от Персийския залив за зависимостта им от евтината чуждестранна работна ръка, така и на сравнително успешното проследяване от тяхна страна на епидемията, с оглед на петролното си богатство и авторитарното си управление, отбелязва Асошиейтед прес.

Агресивното тестване доведе до набъбване на установените случаи, след като здравните власти в Бахрейн и Катар взеха на мушката си уязвими работнически лагери и квартали, в които трудови мигранти от Азия заедно живеят, спят и ядат по десет в стая.

"Според мен в глобален план именно затова не успяхме да овладеем заразата - защото усилията ни бяха насочени към това да откриваме случаите и да ги изолираме и да карантинираме контактните им лица", каза Лаис Абурадад, изследовател на болестите в катарския филиал на Колежа "Уайл Корнел" на Университета "Корнел". "Ако повечето хора, които стават носители на инфекцията, я разпространяват, без дори да знаят, това наистина не работи", добави той.

Островното кралство Бахрейн и богатата на енергоресурси полуостровна страна Катар са вкопчени в продължаващ вече години наред политически спор, който доведе до прекъсване на транспортните и търговските връзки между двете страни, които се намират на броени километри една от друга. Но между тези две съюзнически на САЩ държави има изобилие от прилики - в Бахрейн е базиран Пети флот на американските военноморски сили, а в Катар и по конкретно в огромната военновъздушна база Ал Удейда се намира изнесената щабквартира на Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

И двете разчитат сериозно на чуждестранната работна ръка - без значение дали става дума за банкови служители или за работници за строителните обекти. В Катар в частност се развихри мощен строителен бум заради домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г.

Вирусът е намерил благодатна почва за разпространение в тесните жилищни условия, в които живеят чуждестранните работници, докато опитват да спестят пари, за да ги изпратят у дома.

В Катар близо 30 процента от установените заразени са от Индия, 18 на сто са непалци, а 14 процента са бангладешци, показва изследване, на което Абурадад е съавтор.

Според публикувани от Бахрейн данни при над 6000 от установените случаи сред контактните на заразени лица над 2600 са се оказали индийци, 1310 - бахрейнци, а 1260 - бангладешци. Над 400 са били пакистанци, а горе-долу същият брой са били непалци.

Данните от Бахрейн и Катар вероятно са валидни и за останалите страни от Съвета за сътрудничество в Залива, регионален блок, който включва още Кувейт, Оман, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - всички те също разчитат сериозно на огромен контингент чуждестранни работници, които вече са болни и блокирани от коронавируса.

Макар и останалите страни от ССЗ да не предлагат разбивка на заразените по националност, според излязла наскоро статия в специализираното медицинско издание "Оман Медикал Джърнъл" от първите установени в султаната 1304 случая на коронавируса 29 на сто от пациентите са били индийци, 20 процента са били бангладешци, а 10 на сто - пакистанци.

Условията, при които живеят, вероятно ги правят по-уязвими за заразяване с вируса с оглед на това, че бахрейнците и катарците живеят само по едно семейство в дом. Това разпространение на коронавируса е огледално копие на заразата в пансиони и на други места за живот от общежитиен тип.

Катар, чието население е 2,8 милиона души, е съобщил за общо над 107 000 случая на коронавируса и 163 смъртни случая. В Бахрейн, където населението е 1,6 млн. души, са регистрирани над 37 000 случая и 130 починали.

По поразителен начин смъртността в тези две страни остава ниска, в Катар тя е 0,15 процента, а в Бахрейн - 0,34 на сто. В САЩ смъртността е около 3,6 процента.

Абурадад и Гина Мумтаз, изследовател на болестите в Американския университет в Бейрут, отдават това отчасти на по-младата възраст, в която се намират тези работници в Бахрейн и Катар.

"Ако погледнете смъртността, ще видите, че нещата не са толкова страшни, колкото ако гледате само броя на случаите на глава от населението", заяви Мумтаз.

В отговор на въпроси на Асошиейтед прес за епидемиите им и Бахрейн, и Катар отдадоха големия брой случаи на глава от населението на това, че разполагат с едни от най-добрите темпове на тестване на глава от населението в света. Катар също така се сравни със Сингапур, градът-държава в Югоизточна Азия, където имаше сходни епидемични взривове сред чуждестранните трудови мигранти, работещи на негова територия.

Бахрейн заяви, че възприетата от бахрейнското правителство "стратегия на превантивно тестване има за резултат това, че в огромната си част случаите биват установявани още преди развитието на симптоми". Властите там освен това преместиха 8000 работници в нови квартири, дезинфекцираха жилищата им и въведоха правило, според което не може в дадено помещение да живеят повече от петима работници, като за всеки от тях трябва да има пространство от поне около 3 м.

"Благодарение на засиленото тестване успяхме да установим много повече асимптоматични и леки случаи на вируса, отколкото много други страни", заяви Катар. Там сега се позволява в дадено общо помещение да живеят не повече от четирима работници, като за всеки от тях трябва да има поне 6 кв. м свободно пространство.

Но констатацията, че мнозинството от случаите са асимптоматични, повдига въпроса за ефектиността на проверяването само на случаите, потърсили медицинска помощ заради симптоми, както и на проверяването на температурата на хората чрез масов или друг скрининг. Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията асимптоматичните случаи в Америка са 40 процента.

При проследяването на пътя на заразата в Бахрейн се е оказало, че над 2000 случая са открити "като част от кампания за събиране на проби от населението на произволен принцип", показва базата данни. Над 1300 от тях са чуждестранни работници, които са били тествани, докато районите, в които те живеят, са били поставени със заповед под задължителна карантина.

Големият брой асимптоматични лица в двете страни означава, че щом вирусът достигне ново население, значително се повишава рискът хората да го разпространяват, без да знаят, макар и да се чувстват добре.

"Говорим само за искрата на пожара", каза Абурадад.

По БТА

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?