Катар преговаря за покупка на руски ракетни системи

Катар преговаря за покупка на руски ракетни системи
Катар води преговори с Русия за покупка на руски зенитни ракетни системи С-400, каза катарският посланик в Москва, съобщиха информационните агенции. 
 
"Отговорът на този въпрос е "да". Преговорите в тази връзка са в напреднал етап", заяви Фахад бин Мохамед Ал Атия, попитан в интервю дали Катар възнамерява да купи ракетни системи С-400.
 
По думите му подписаното през октомври споразумение за военно и техническо сътрудничество между Русия и Катар отваря възможност за по-нататъшно двустранно сътрудничество в отбраната.
 
Това сътрудничество включва "доставки на военно оборудване, военно обучение на офицери и войници, екипировка и сътрудничество на ниво специални служби", каза той.
 
Атия добави, че Катар и Русия ще назначат военни аташета в своите посолства.
 
Катар е в дипломатически спор с някои свои съседи, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, заради твърдения, че подкрепя тероризма - обвинение, което той отрича.
 
Откакто започна кризата през юни миналата година, Русия засилва активността си в региона и продава ракетни отбранителни системи на други регионални сили, включително Саудитска Арабия и Турция.
 
Доха и Москва подписаха споразумение за военно-техническо сътрудничество и меморандум за разбирателство в областта на въздушната отбрана и военните доставки през октомври, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Катар.
Споделяне

Още от Свят