Катастрофата с хеликоптера край Разлог е станала при опит за кацане

Военният хеликоптер, който участва в гасането на пожара край Разлог миналия четвъртък, е катастрофирал при опит за кацане, заяви за mediapool.bg началникът на Главния щаб на ВВС ген. Димитър Георгиев. Той каза, че работната група, която разследва инцидента е завършила работата си и утре ще обяви основната причина за трагедията при която загинаха трима военни и един пожарникар.

Ген. Георгиев обясни, че хеликоптера се е опитвал да направи ляв завой към избраното място за кацане. То не било особено подходящо, но на намиращата се наблизо по-добра площадка се били разположили пожарникарите със своите машини.

Генералът бе категоричен, че не може да се говори за липса на опит на екипажа, който имал нальот от 1850 часа и 150 полета за гасене на пожари. Според него не е имало отказ на двигателите и не това е причината за катастрофата.

Изправността на двигателите се доказвала от информацията от съхранените аудиозаписи, регистрирали до последно диалога между членовете на екипажа. От тях ставало ясно, че екипажът е действал адекватно съгласно инструкциите, но условията не са им дали възможност да изведат вертолета от създалата се ситуация.

Генералът не обясни какво точно се е случило с хеликоптера, но от думите му става ясно, че загубата на управление е станало на ниска височина и при ниска скорост, а екипажа е имал на разположение само 6 секунди за реакция в които е действал по най-добрия начин.

Според Ген. Георгиев системата за гасене на пожари, използвана и за този край Разлог, е сигурна и изпитана. Той поиска МВР да не се занимава с авиацията и каза, че ако е нямало пожари и мафиоти, които да ги предизвикват умишлено, то едва ли е щяло да се стигне до трагичен инцидент.

По думите му ВВС ще продължават да участват в гасене на пожари, защото това им вменява Законът за отбраната. Реакцията на ген. Георгиев бе по повод изявление на ген. Кирил Войнов, директор на НС ПАБ, че военният екипаж не е бил достатъчно подготвен.

Той от своя страна днес отрече да е правил изказвания за пилотите от катастрофиралия край Разлог хеликоптер. Той каза, че за него те са професионалисти и никога не биги обидил, като им вмени вината за катастрофата.

Ген. Войнов заяви, че е излитал много пъти от летище Крумово и живота му е бил в ръцете на тези хора, а с м-р Пейковски е летял над Ивайловград по време на големия пожар.

Част от военните хеликоптери, които се използват за гасене на пожари, могат да бъдат зачислени на МВР и така ведомството само ще носи отговорността за използването им, каза пред БНР главният секретар Ген. Бойко Борисов.

Помелен да коментира изразеното от началника на Генералния щаб, генерал Никола Колев, мнение - че военни ресурси не бива да се използват за неприсъщи дейности Борисов подчерта, че от две години насам МВР настоява пред международни и наши институции за закупуването на хеликоптери, които да бъдат подготвени за гасене на пожари и за които противопожарната охрана да носи отговорност.

Главният секретар припомни, че на единствения хеликоптер, зачислен на Националната служба за пожарна и аварийна безопасност, преди време е било разрешено да гаси пожар с изтекъл ресурс, като рискът за това е поело МВР.

В 24 авиобаза "Крумово" днес се състоя военният ритуал за отдаване на последна почит на загиналите. На церемонията присъстваха министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на главния щаб на ВВС генерал Димитър Георгиев.

След траурната процесия, по желание на близките, погребенията ще бъдат в родните места на загиналите - на майор Милко Пейковски - в село Брестовица; на капитан Николай Радулов- в Плевен; на офицерски кандидат Бойко Панайотов- в село Садово.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?