Категоризация и за хижите

Категоризация и за хижите

За туристическите хижи също ще има категоризация за да отговарят на стандартите за качествена почивка. Преди това обаче те трябва да бъдат обновени и рехабилитирани ефективно, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в слово пред 4000 туристи, които в неделя се включиха в масовото изчакване на Черни връх по повод 115-годишнината от създаването на Българския туристически съюз (БТС).

Категоризацията на различни туристически обекти, които в момента не влизат в нито една от предвидените категории, ще се въведе с подготвяния нов закон за туризма, съобщи преди дни заместникът му Иво Маринов, отговорен за туризма. Проектът се очаква да бъде обявен за обществено обсъждане през септември. В него ще се въведат и стандарти за качество, на които трябва да отговарят съответната категория туристически обекти според дадените им звезди.

"Нито една хижа не трябва да бъде затворена, нито една хижа не трябва да бъде заменена за апартаменти или да се използва не по предназначение", каза Трайков. Дни по-рано от БТС се оплакаха, че са подложени на натиск от страна на бизнесмени, които искат да им отнемат базите. Съюзът води и дело за спасяването на хижа “Мальовица“

Основната цел на Българския туристически съюз е да не се променя предназначението на хижите, каза изпълнителният секретар на БТС Венцислав Удев.

"Ще направим всичко възможно комплекс "Мальовица" да остане такъв и да не се допусне незаконната замяна на земите там. Възстановява се хижа "Титнява" на Витоша, която вече е върната на съюза. Ще обновим и пътеките", допълни Удев. Преди дни той се оплака, че отпусканите от бюджета пари за поддръжка на туристическата маркировка не достигат, а в същото време по европейски проекти за няколко днака и табелки се дават хиляди евро..

"Туризмът е съпреживяване, което остава живо въпреки годините, политическите промени и финансовите кризи, вече 115 години", заяви министърът.

По данни на министерството в България има 260 хижи, но не всички се използват като такива.

„Ръководството на съюза е амбицирано и работи. Ние обещаваме да помогнем със съдействието на министерствата на регионалното развитие, на културата и на спорта”, допълни Трайков. Вече е създаден актуален списък на хижите към Министерство на спорта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?