Като на кино: Един задържан и трима издирвани в спецакция след пореден взривен банкомат

Полицията неуспешно ги търси с хеликоптер, дронове и кучета край Перник

Един заподозрян бе задържан, а други трима бяха обявени за издирване след поредния случай на взривен банкомат – този път в Сапарева баня. Кешовото устройство бе разбито и ограбено в ранните часове на четвъртък, след което към 4.00 часа започна и преследването на извършителите. Бягайки от полицията с краден черен джип, те се отправят към пернишкото село Боснек, където са забелязани и им е организирана блокада.

Заподозрените успяват да избегнат блокадата и в крайна сметка изоставят возилото в дере в гориста местност край селото. Оттам започна и мащабното издирване на тримата бегълци, което обаче не се увенча с успех. В операцията участваха хеликоптер на "Гранична полиция", полицейски кучета и барети от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Жандармерията блокира целия район, а при търсеното бяха използвани дори дронове.

"Има един задържан, който смятаме, че има съпричастност към извършеното престъпление. Всички тези действия се извършват под надзора на Окръжна прокуратура – Кюстендил. Ще бъдат задържани, въпрос на време е, още днес ще бъдат задържани. Същите са обявени за издирване", коментира по-рано в четвъртък главният секретар на МВР Младен Маринов пред БНР.

По думите му заподозрените са с богато криминално минало на възраст между 35 и 40 години. Главсекът обаче отказа да разкрие самоличността им или други подробности от разследването. По-късно в четвъртък от МВР разпространиха снимки на тримата издирвани, съобщавайки само техните инициали – К. М. на 35 години, К. Й. на 40 години и 41-годишният Т. Б. Маринов допусна, че те са свързани и с други обири на банкомати.

За малко повече от месец само в София бяха взривени пет банкомата. Заедно с едно разбито устройство в Баня, Карловско, случаят от тази нощ е седмият пореден от края на септември насам. Преди ден бе взивен банкомат в столичния кв. "Редута", от който бяха задигнати около 60 000 лева.

Десетина дни по-рано пък две устройства бяха разбити едно след друго в столичните кв. "Левски" и "Банкя". Преди това в ранните часове на на 5 октомври бе взривен и банкомат в кв. "Дружба 2", от който бяха задигнати около 53 000 лева. В нощта срещу 28 септември бе ограбен и банкомат на бул. "Цариградско шосе" – срещу сградата на болница "Света Анна".

Месец по-рано, в нощта срещу 28 август, обирджии отново използваха бутилки сгъстен въздух, за да откраднат парите от банкомат в банков клон в блок 25 в кв. "Младост". При взрива около 10 000 лева се разпиляха наоколо, заради което се наложи полицията да загради допълнително района. Засега няма задържани за нито един от тези случаи.

Засега от МВР отказват да коментират дали зачестилите случаи са дело на една и съща престъпна банда, или интересът към тези престъпления в ъндърграунда сериозно се е повишил през последните месеци. Преди ден Младен Маринов коментира, че взривяването на банкомати е било модерно преди години в Западна Европа и явно чак сега е заимствно от българските престъпници.

В края на октомври вътрешният министър Валентин Радев пък изрази увереност, че те са "спорадични", а не дело на тясно специализирана престъпна банда. "Мога да кажа, че те не го правят, даже, правилно, няма да ги учим как става това, но засега виждам, че се учат, буквално. От професионалистите го чуваме и аз самият съм близо до темата. Мисля, че много бързо ще се справим с тези, поне, които разбиват", демонстрира спокойствие Радев на 27 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от България