Катрин Аштън поиска от Израел да облекчи блокадата на ивицата Газа

Израел трябва да облекчи допълнително блокадата на ивицата Газа и да позволи на палестинците да възобновят износа на стоки от територията заяви външният министър на ЕС Катрин Аштън, цитирана от информационните агенции в неделя.

"Позицията на Европейския съюз е много ясна. Искаме хората да могат да се придвижват свободно, а в ивицата Газа не само да се внасят стоки, но и да се изнасят ", заяви Аштън на пресконференция при посещението си на фармацевтичната компания"Мегафарм". Тя отбеляза, че по-късно днес ще обсъди въпроса с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"В момента на масата няма предложение за отваряне на пристанище в Газа. Най-добрият вариант, който се радва и на най-голяма подкрепа сред палестинците, изглежда, е да се отворят сухопътните пропускателни пунктове. Работим върху това", каза Аштън.

Израел от съображения за сигурност не желае отвори напълно граничните пропусквателни пунктове, отбелязва АП.

Аштън планира на среща с местни предприемачи да попита лично жителите на Газа дали животът им се е подобрил, след като Израел частично облекчи блокадата на палестинския анклав.

ЕС възнамерява да предостави дарения на около 900 фирми в Газа, за да им помогне отново да си стъпят на краката, след като блокадата вече е облекчена. Първоначално 203 фирми ще получат дарения в размер на общо 4.8 млн. евро.

Споделяне

Още от Свят