Казината не перат пари, установи Г. Петров

Няма случай на пране на пари чрез легалния хазартен бизнес в България, обявиха днес от Държавната комисия по хазарта, оглавявана от Георги Петров.

Според съобщението, това е установено след проверки, извършени в периода от 7 май до 29 май т.г. в игрални казина в София, във Варна и във Варненска област. Проверките са извършени съвместно с Агенцията по финансово разузнаване. И двете институции са подопечни на финансовия министър Милен Велчев.

За 22 дни контролните органи установили, че на този етап в легалния хазартен бизнес в България не може да се говори за схеми за изпиране на пари и влизане на съмнителни субекти, генериращи финансови ресурси с неясен произход, пише в съобщението. В него не се уточнява как за този сравнително кратък срок контролните органи са стигнали до категоричните си заключения.

Най-крупният бизнесмен в тази сфера е собственикът на "Нове холдинг" Васил Божков. Както писаха медиите, миналата година той и още няколко български бизнесмени не можаха да заминат за САЩ, за годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд, заради проблеми с визите.

В днешното съобщение се казва още, че майската проверка е първата, след подписания през март т.г. меморандум между комисията по хазарта и финансовото разузнаване, за съвместни действия срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

В информацията от комисията на Георги Петров се уточнява, че двете институции започват сериозна битка за предотвратяването на усилията на сенчестия бизнес за пране на пари и финансови злоупотреби.

Съобщава се още, че са проверени и всички действащи в момента на територията на София 11 бинго-зали, но резултати не се упоменават.

В прессъобщението се напомня още, че от година и половина Държавната комисия по хазарта е "обявила инициатива за борба с нелегалния хазарт". В резултата на инициативата, за този период контролните органи са иззели общо 980 игрални съоръжения и са проверили повече от 180 обекта в цялата страна по сигнали за организиране на незаконен хазарт.

Комисията начело с Георги Петров отчита, че в борбата с незаконния хазарт са постигнати много добри резултати за изминалия период и в преобладаващата си част нелегалният хазарт е сведен до минимум.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?