Ким Чен-ун покани южнокорейския президент на среща в Пьончан

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Йон-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин, сн. ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е поканил южнокорейския президент Мун Дже-ин на разговор в столицата на Зимните олимпийски игри Пьончан, съобщиха в неделя официални представители на Пхенян. Ако се състои срещата, тя ще е първата между корейски лидери от над десет години, предаде Ройтерс в неделя.

Поканата от Ким Чен-ун към към Мун Дже-ин е била отправена от по-малката му сестра Ким Йо-чен по време на обяд между двамата в неделя, даден в чест на гостенката в т. нар. Син дом – сградата на президентството в Сеул.

Сестрата на севернокорейския лидер е предала неговото желание в близко бъдеще да се срещне с Мун и че би се радвал ако южнокорейския президент посети Пхенян, заяви говорителя на синия дом на брифинг.

Ким Йо-чен казала на Мун по време на обяда, че "ние бихме искали да ви видим възможно най-скоро в Пьончан". Тя предала на президента лично писмо от брат си, което изразява неговото "желание да подобри отношенията между двете Кореи", заявиха от Синия дом.

От президентството официално заявиха, че Мун "практически е приел" поканата.

Възможността на разговор между двамата лидери обаче не се приема добре от Вашингтон.

Поканата за среща бе очаквана, тъй като държавната информационна агенция на Северна Корея КЦТА съобщи, че делегацията на Пхенян за Зимната олимпиада е провела "откровени и честни" разговори с южнокорейския президент Мун Дже-ин". Ким Йо-чен е начело на делегацията на Пхенян за откриването на Зимната Олимпиада в Пьончан

Визитата ѝ, която приключва в неделя, бе посрещната положително и бе следена с интерес от южнокорейците, но под сянката на скептицизма дали Северът е искрен, когато говори за подобряване на двустранните отношения.

Ако се стигне до междукорейска среща на високо равнище, това ще е голям успех за Мун Дже-ин, който настоява за дипломатическо решение на конфликта около ядрената и ракетната програма на Пхенян, отбелязва Ройтерс.

Последната среща между лидери на двете Кореи е била през 2007 г.

Американският вицепрезидент Майк Пенс, който бе на откриването на Олимпиадата в Пьончан и отпътува от Южна Корея за Вашингтон, заяви пред журналисти, че САЩ, Южна Корея и Япония са единодушни, че Северна Корея трябва да продължи да бъде изолирана - икономически и дипломатически, докато не се откаже от ядрената си програма. Представител на Белия дом каза, че Мун не е обсъждал вчера с Пенс поканата на Северна Корея.

Южнокорейският президент обаче е дал ясно да се разбере, че никой няма да обмисля дори да намалява натиска върху Пхенян, докато той не започне да предприема реални стъпки за премахване на ядрените оръжия.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?