Киномания 2004 се открива тази вечер с българо-турския филм "Откраднати очи"

С премиерата на филма "Откраднати очи", копродукция на България и Турция под режисурата на Радослав Спасов, тази вечер в зала 1 на НДК се открива Киномания 2004. Прожекциите на най-новите световни заглавия ще продължат до 21 ноември в кината "Люмиер", "Одеон" и в Дома на киното.

"Откраднати очи" е първият български игрален филм за възродителния процес. Сценаристи са Радослав Спасов и Нери Терзиева, чиято е идеята за филма по действителен случай. Оператор е Пламен Сомов.

В главните роли са Весела Казакова - българската туркиня Айтен, и Валери Йорданов - войникът Иван. Казакова направи успешна роля в получилия международни награди филм "Мила от Марс" на режисьорката Зорница София.

Според сюжета на филма Иван пази държавните печати от различни селища в страната, с които на импровизирани гишета в читалищата и кметствата се издават новите паспорти и актове за раждане на насилствено преименуваните български турци в средата на 80-те години. Айтен се опитва да открадне печатите, защото вярва, че така ще забави преименуването.

След поредица трагични събития двамата герои се срещат като пациенти на психиатрична клиника. Спомените се пробуждат у Айтен и тя се опитва да убие Иван. Скоро брат ѝ я взема от клиниката и двамата тръгват за Турция. Започнала е "голямата екскурзия" - изселването на българските турци през 1989 г. Айтен избягва в запустяло село при дядо си (в ролята Ицхак Финци). Там я открива Иван и двамата изживяват най-щастливите мигове от своята любов.

Драматичната развръзка настъпва със завръщането от Турция на брата на Айтен, игран от нашумелия турски актьор Неджад Ишлер.

Режисьорът Рангел Вълчанов играе културмасовик в психиатрията. Във филма участват още Джоко Росич, Николай Урумов, Стоян Алексиев, Деян Донков, Мария Каварджикова и Мария Статулова.

Споделяне

Още от България