"Киномания" подгрява публиката си с "Танц филм фест"

"Киномания" подгрява публиката си с "Танц филм фест"

"Киномания" започва поредица от тематични филмови седмици. Първата е в навечерието на фестивала - през септември, и представя селекция от филми на тема класически и модерен танц, съобщиха от НДК.

"Танц филм фест" започва на 24 септември в кино "Люмиер Лидл", продължава до 30 септември и включва игрални и документални филми, сред които има както премиерни, така и утвърдени заглавия в различните жанрове на танцовото изкуство. Всички филми са с единствена прожекция само в рамките на феста.

Откриването е с филм, превърнал в хит в програмата на миналогодишното издание на "Киномания" - "Рудолф Нуреев: Бялата врана", обрал овациите на публиката и медиите в зала 1 миналия ноември. Филмът проследява житейския път на един от най-легендарните балетни артисти за всички времена. Режисьор е Ралф Файнс, който споделя, че "силата на младия изпълнител, който е жаден да разбере кой е като артист и човек... силата на неговия дух, неговата решителност" го подтиква да адаптира историята на Нуреев за големия екран.

Още един филм с участието на самия Рудолф Нуреев и Марго Фонтейн е в афиша на 25 септември. Това е екранизацията на балета "Лебедово езеро" на режисьора Трък Бранс. Когато постановката "Лебедово езеро" на Виенската опера е заснета, Фонтейн е вече жива легенда, а кариерата на Нуреев след бягството му от Съветския съюз тъкмо набира скорост. С присъщата си дързост, той ревизира каноничната хореография на Мариус Петипа и предлага своя версия на балета на Чайковски, извеждайки принц Зигфрид като доста по-равностоен партньор на Одета/Одилия. Нуреев и Фонтейн съчетават по напълно новаторски начин класически балет и модерен танц. Считано за едно от най-великите партньорства на всички времена, за това изпълнение самият Нуреев казва: "Танцувахме като едно тяло и една душа".

Споделяне

Още от Общество