Кипър е поискал от Русия 5 милиарда евро

Кипър е поискал от Русия 5 милиарда евро

Кипър е поискал от Русия финансова помощ от 5 милиарда евро,  съобщи пред журналисти руският министър на финансите Антон Силуанов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В момента искането се разглежда, уточни той, като изтъкна,че Никозия е поискала помощ не само от Москва, но и от Европейския съюз.

Кипър вече получи в края на 2011 година при преференциална лихва заем от 2,5 милиарда евро от Русия. Те обаче се оказаха недостатъчни и заради закъсалите си банки страната вече не може да взима заеми на международните дългови пазари, а трите рейтингови агенции намалиха оценката ѝ до "спекулативно" равнище.

Десет милиарда евро, които съставляват 558 на сто от БВП на Кипър, ще са нужни за рекапитализация на банките на острова, според оценки на представители на т. нар. тройка - ЕС, ЕЦБ и МВФ, които от два днипреговарят с кипърското правителство за поисканата от негоотпускане на спасителна помощ.

Първоначалните прогнози на кипърските власти бяха за 2,3 млрд. евро, от които 1,8 млрд. евро за Народната банка и 500 млн. евро за централната банка. Международната агенция Фич пък, която понижи кредитния рейтинг на кипърската икономика до т. нар. Ниво "боклук", бе обявила, че рекапитализацията на кипърските банки ще изисква 6 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?