Кирил Добрев призова Руменовците да не вадят "мръсното бельо“ на БСП по медиите

В отговор на откритите атаки срещу БСП-лидера Сергей Станишев, отправени от двамата най-силни в партията – Румен Петков и Румен Овчаров, както и преди това на Татяна Дончева, в четвъртък секретарят на ИБ Кирил Добрев излезе с открито писмо до съпартийците си, в което ги призовава да "замълчат“ и да не разнасят "мръсното си бельо“ по медиите.

"Изтрайте до конгреса. Там ще имаме трибуна. И още по-важно – да помислим. Защото това, което ще кажем, предложим и гласуваме на конгреса, трябва да е съобразено с интереса на партията, а не с личната ни кариерни схеми“, заявява Добрев.

Според него битката е за лидерския пост, която започна две седмици преди заседанието на най-висшия форум на БСП, в чийто дневен ред обаче няма точка за избор на нов председател. В момента се спрягат имената на няколко потенциални кандидати – самата Дончева, която обяви официално, че може да се пробва, Младен Червеняков. Двамата Руменовци обявиха, че нямат амбиции за председателския пост, но пък и не посочват кой е предпочитаният от тях кандидат. И двамата настояват обаче Станишев да се махне.

"Това не е поредната игра на вътрешнопартиен покер за влияние. Никой няма да се пенсионира като председател на БСП, нито като член на бюрото“, твърди Добрев. Според него залогът сега е "не кариерата ни“, а дали БСП да бъде "масовата и единна патриотична лява партия, каквато винаги е била“.

"Някои от нас отвориха фабрики – за катран, за черна боя, за кал. Но не срещу опонента, а срещу съмишленика. Когато човек отвори медиите вижда нашето мръсно бельо. Но не мръсното бельо на 250 хиляди членове на БСП, а на шепа хора, които решиха, че ще говорят от името, и още по-лошо – за сметка на БСП“, продължава синът на Николай Добрев, който трябваше да наследи Жан Виденов пред 1997 г., но върна мандата.

"По наследство знам едно - Българска социалистическа партия не е и никога няма да бъде партия за лично ползване. Тя за разлика от другите съвременни партии принадлежи на хората. Никой не е по-голям от нашата партия...“, казва Кирил Добрев, който в момента е един от най-приближените на Станишев.

В сряда по време на софийската градска конференция на левицата от залата на "Позитано“ 20 се чуха упреци към Добрев, че не зачита мнението на по-възрастните социалисти, че работи срещу тях.

"Пиша тези редове, не защото бях засегнат от “приятелския” огън. Дали името ми ще бъде оплювано от едни или употребявано от други – не ме интересува.

Днес страховете ми са други, за нашата партия – плюейки се, заплашвайки се, обвинявайки се - ние унищожаваме БСП. Спрете! ", настоява той.

"Докато нашите "отговорни другари“ от централата и по места търсят виновни и си нанасят удари, партийните редници са обезверени, гади им се от елита. Държи ги само вкоренената принадлежност към партията, която за тях е нещо повече от елитната "извадка“. Продължим ли с оплюването, ще останем без редници“, смята Добрев. И призовава съпартийците си да направят равносметка дали този конгрес ще е решаващ или "предпоследен“.

Споделяне

Още от България