Кирил Домусчиев купи още две компании в САЩ

Това са производителят на ветеринатрни продукти "AgriLabs" и биотехнологичната "Benchmark Bios"

Кирил Домусчиев купи още две компании в САЩ

Председателят на най-голямата работодателска организация у нас КРИБ и собственик на "Хювефарма" Кирил Домусчиев се похвали във "Фейсбук" с покупката на две американски компании. Това са производителят на ветеринатрни продукти "AgriLabs" и биотехнологичната "Benchmark Bios". Цената на сделката не се съобщава.

Така според Домусчиев "Хювефарма" ще разшири присъствието си на световния пазар.

"Изключително съм горд с постигнатото през годините от „Хювефарма”! Компания, която стартира от нищото! Сделката от днес за покупката на американските „Agrilabs” и „Benchmark Bios” ще открие нови хоризонти за нас. Благодаря на всички колеги от САЩ и България, които участваха в процеса на преговорите и дю дилиджънс (оценка на активите – бел. ред.)! Трябва да продължим да сбъдваме мечтите си и да славим българското по света!", написа Домусчиев.

"Ние сме много развълнувани от таланта и технологиите, които са част от бизнеса на AgriLabs", коментира Глен Уилкинсън, президент на "Хювефарма" в САЩ.

"Това придобиване подкрепя стратегията на "Хювефарма" за създаването на балансиран портфейл от продукти и повишаване на присъствието ни на световния пазар. То също така позволява по-бързото комерсиализиране на биологичните продукти чрез "Benchmark Biolabs", дъщерно дружество на AgriLabs", посочва Уилкинсън.

През последните години братята Кирил и Георги Домусчиеви значително разшириха производствените си мощности зад граница. "Хювефарма" има търговски представителства в Русия и Швейцария и дъщерни предприятия в Белгия, САЩ, Тайланд, Бразилия, Полша, Индия, Южна Африка, Турция, Мексико, Италия и Япония.

"Хювефарма" реализира 99% от производството си в чужбина, като изнася продуктите си в около 100 държави. Продажбите на групата непрекъснато растат, а заедно с тях печалбите на компанията.

За 2016 г., когато е последният публикуван финансов отчет, "Хювефарма" регистрира приходи от продажби за близо 443 млн. лв., което е ръст от над 7 на сто спрямо предходната година, а печалбата расте от 96.7 млн. лв. на 107 млн. лв.

Преди дни правителството обеща бърза писта за реализацията на втори завод на "Биовет", част от холдинга на "Хювефарма", за изграждането на втори завод в Пещера.

За 2016 г. продажбите на "Биовет" възлизат на над 227 млн лв., което е ръст от 17% спрямо 2015 г., а печалбата на дружеството е 17 млн. лв. за 2016 г.

В плановете на братя Домусчиеви влиза разработването на нови хранителни добавки за хората и здравословни продукти за животните.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?