Кирил Сакскобургготски опровергава испански вестник чрез БТА

Синът на бившия български премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски Кирил Сакскобургготски опровергава в сряда чрез Българската телеграфна агенция публикация на испанския в. "Мундо".

Вестникът, цитиран от БТА, съобщава, че испанската полиция разследва покупката на имот от Кирил Сакскобургготски и съпругата му Росарио Надал, извършена през август 2005 година. Вестникът отбелязва, че става дума за "най-големия скандал за политическа корупция на Балеарите".

Следователите изтъквали в докладите си огромната цена от 2 900 000 евро, платени за имот от 125 хектара, състоящ се от стари сгради и обработваема земя, който 15 години преди това не е струвал повече от 400 000 евро. Другият аспект на сделката, който привлякъл вниманието на следователите, бил, че Росарио Надал получила част от парите за покупката (21 452 евро) чрез трансфер, нареден от гибралтарска фирма.

В статията се посочвало също, че законен представител по сделката на двамата съпрузи, които отскоро са разделени, бил братовчедът на Росарио, адвокат Мигел Надал.

В заключенията си съдебната полиция посочва, че няма основания да се твърди, че е налице спекулативна операция или че има скрити интереси зад покупката на имота, пише"Мундо", цитиран от БТА.

В съобщение, изпратено до българската агенция, Кирил Сакскобургготски опровергава твърдението на вестника, че част от парите, с които купил имот на Балеарските острови, били дошли от фирма в Гибралтар.

"Имотът беше закупен с пари, спечелени по време на работата ми в компанията GLG и отчетени пред британското правителство. Разполагам с данъчни документи, за да докажа това. Парите не бяха платени от Гибралтар", посочва синът на бившия премиер Симеон Сакскобургготски в съобщение до БТА.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?