Кирилов дишал свободно в ареста, но ще уволни шефа на затворите

Снимка: БГНЕС

"Аз дишах спокойно въздуха там и нямаше проблем в тази посока". Така правосъдният министър Данаил Кирилов обобщи впечатленията си от посещението си в следствения арест на бул. Г. М. Димитров в сряда.

Той е проверил условията заради множество жалби на задържани, сред които и на Евгения Банева.

Според Кирилов ръководителите на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" се справяли с възможностите, които имат. Едновременно с това обаче Кирилов обяви, че началникът на дирекцията Васил Миладинов трябва да освободи поста си. Министърът заяви, че щял да подпише заповед за уволнението му до края на деня. Не стана ясно каква е причината.

На въпрос каква е вината на Миладинов, Кирилов отговори: "Това си е отделно и различно събитие".

Междувременно Васил Миладинов излезе в болнични и обяви, че няма да коментира, докато не се запознае с мотивите за освобождаването му. В системата има нагласи за протест в негова защита.

Васил Миладинов бе назначен на поста след миналогодишното бягство на Владимир Пелов и Радослав Ангелов от затвора в София. Освен смяната на ръководството, реакцията на тогавашния министър Цецка Цачева бе да обяви, че ще се строи нов затвор. Такъв засега няма.

За лошите условия в арестите се говори от години. Банева, която бе задържана заедно със съпруга си Николай Банев по обвинение за източване на 1 млрд. лв. от собствените им предприятия, предизвика министерска проверка, след като преди месеци същите оплаквания на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева не бяха чути. Тогава министерството твърдеше, че арестите са ремонтирани.

Снимки от килията на на Иванчева бяха разпространени от омбудсмана Мая Манолова. На тях се видя, че условията са далеч по-лоши от приемливото.

Споделяне

Още от България