Китай е готов да използва военна сила срещу Тайван

Китай обяви за пръв път подробности от спорния закон, който ще позволи използването на сила срещу Китай.

Проектозаконът "За предотвратяване на разделянето на страната" бе представен във вторник на депутатите от заместник-председателя на парламента Ван Чжаого. Предвижда се той да бъде гласуван на 14 март, когато завършва сесията на Общокитайското събрание на народните представители.

"Ако бъдат изчерпани изцяло възможностите за мирно обединение, държавата ще приложи немирни средства и други необходими мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост на Китай", заяви Ван Чжаого, но добави, че това е мярка за крайни случаи. Възможните случаи са три: "Ако сепаратистките сили на острова под какъвто и да е предлог или в каквато и да е форма наистина отделят Тайван от Китай; ако станат инциденти от голям мащаб, които биха довели до отделянето на Тайван, и ако бъдат изчерпани всички възможности за мирно обединение."

Китай изключва всякакво участие на външни сили в уреждането на тайванския въпрос, каза още Ван Чжаого.

"Решаването на този въпрос и обединението на родината са вътрешна работа на Китай и намеса на каквито и да било сили отвън не се допуска", изтъкна той.

Китай разглежда Тайван като своя територия и не признава суверенитета на самообявилата се след гражданската война през 1949 г. островна република, като нееднократно е заплашвал да използва сила, ако островът реши официално да обяви независимост.

Тайванските законодатели отговориха бързо и гневно на китайските предложения и ги определиха като претекст за нападение.

"Комунистически Китай се опитва да използва този закон, за да отрече суверенитета на Република Китай (Тайван) и едностранно да промени статута на Тайван", каза висш тайвански представител, цитиран от ББС.

Внесеният в китайския парламент законопроект не посочва какви точно конкретни събития могат да предизвикат реакция на Пекин.

Според някои анализатори изтъкването на "немирните средства" явно предполага включването на алтернативи на военната сила, като блокади или налагане на санкции.

Ван Чжаого подчерта, че Китай залага на мирното решение на проблема, но същевременно предупреди, че всяка суверенна държава има право да използва необходимите мерки да защити своя суверенитет и териториална цялост".

Чжаого също така посочи, политиката на Китай спрямо Тайван остава базирана на формулата "една държава, две системи", която вече е приложена в Хон Конг.

Тайван изрази остър протест срещу китайския законопроект, заявявайки, че китайските комунисти се опитват да използват сила, за да анексират Тайван и да се наложат като регионална сила.

Китай обяви, че предложеният закон е мотивиран отчасти заради обсъжданите промени в тайванската конституция. Пекин се опасява, че в новата конституция може да бъде включен текст, който прогласява официално независимостта на Тайван.

Тайван от своя страна отрича това и посочва, че конституционните промени ще модернизират начина на управление на страната.

Споделяне

Още от Свят