Китай и коронавирусът: Авторитаризмът е опасен за вашето здраве

Си Цзинпин увери Доналд Тръмп, че Пекин прави всичко, за да се справи с епидемията

Китай и коронавирусът: Авторитаризмът е опасен за вашето здраве

"Внимание: Китайският авторитаризъм е опасен за вашето здраве". Това гласи заглавие на публикация във в. "Вашингтон пост", посветена на реакцията на властите в Китай на епидемията от новия коронавирус. Според автора ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП) за пореден път е показало, че неговото авторитарно управление е опасно не само за правата на човека, но и за общественото здраве.

Изправена пред епидемията в Ухан, ККП инстинктивно прибягна до своя познат инструментариум: незабавно организира мащабно поставяне под ключ на хора и информация за сметка на общественото благо, подчертава авторът.

В текста се цитират поместени в социалните мрежи изображения и разкази на "смели граждани на Ухан", които са уведомили от първа ръка своите сънародници и външния свят за състоянието на нещата. С риск да бъдат изложени на репресии, в края на миналата седмица тези хора са публикували различни снимки и видеоклипове - как трупове лежат по улиците или биват изхвърляни от домовете си, как микробус с осем калъфа с покойници се готви да ги откара до крематориум, как пред болница се вие дълга опашка от кашлящи хора, чакащи за изследвания и регистрация.

На клиповете, продължава авторът, чуваме стенанията на хора, надвесени над починали роднини, виждаме хора, облегнати на стените или легнали по коридори, умрели върху носилки, завити с шарени одеала, донесени от жилищата им и четем разкази за това как активисти на ККП заваряват изходите на жилищни сгради, за да не могат болните им обитатели да излизат навън.

Чуваме и описания как клиники и болници връщат хора, които не могат да платят (въпреки обещаното безплатно здравеопазване) и са принудени да се лекуват у дома в семейството си. И тези смъртни случаи няма да бъдат включени в официалната статистика на комунистическия режим, подчертава авторът.

ККП вдигна голям шум около построяването само за десет дни на нова болница с хиляда легла (при 20 хиляди заразени!). Но сградата изглежда като затвор - с прозорчета на вратите, отключвани само отвън, и с решетки на прозорците. Този проект е типичен за режима, който отчаяно се стреми да покаже, че може да действа в отговор на бързо развиваща се невидима заплаха. И властите вече вкарват чуждестранни журналисти в тази болница да я разгледат, пише вестникът.

За 70-те години на власт ККП се е усъвършенствала в изкуството да прави големи жестове, с които да покаже своя контрол върху населението и своето фалшиво чувство на солидарност. Сега партията отново се изяви като заплаха за човечеството, както и за цивилизацията, заключава авторът на "Вашингтон пост".

"Народна война" срещу вируса

Междувременно китайският президент Си Цзинпин увери американския си колега Доналд Тръмп, че Пекин прави всичко по силите си да се справи с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Китай постепенно постига резултати и е уверен, че ще се справи с епидемията без дългосрочни последици за иконономическото развитие, е казал Си в телефонен разговор с Тръмп според китайската държавна телевизия.

По-рано Си обяви "народна война" на вируса, изтъквайки, че "цялата страна е отвръща с всички сили и усърдие, и строги мерки за превенция и контрол", посочва агенция Синхуа.

Си е уверил Тръмп, че са предприети възможно най-цялостните и строги мерки за превенция и ограничаване на заболяването.

От своя страна Тръмп е изразил увереност в силата и устойчивостта на Китай в противопоставянето на епидемията от новия коронавирус, съобщи говорителят на Белия дом Джъд Диъри. Двамата лидери са се договорили да продължат интензивната комуникация и сътрудничество между страните.

Телефонният разговор с Белия дом, който по-рано Пекин обвини във всяване на паника около епидемията, беше осъществен на фона на лавина от скръб и гняв в китайските социални медии от смъртта тази нощ на 34-годишния офталмолог Ли Вънлян, предупредил за опасността от вируса. Лекарят бил сред осмина порицани от полицията миналия месец за разпространяване на "незаконна и невярна" информация за коронавируса.

По-рано Ройтерс, съобщи, че Ли Вънлян е починал миналата нощ от болестта. Агенцията се позова на болницата в град Ухан, в която е работел лекарят.

Китайските власти обявиха днес, че изпращат в Ухан екип, който "да извърши щателно разследване на обстоятелствата около д-р Ли Вънлян", предаде Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят