Китай и Румъния са най-големите източници на хакерски атаки

Китай и Румъния са най-големите източници на потвърдени хакерски атаки през миналата година. В случая на Китай става дума за контролирани от държавата източници с цел кражба на информация, показва доклад, цитиран от АФП.

Докладът на "Веризон” за разследвания на информационни пробиви сочи, че 30% от 621 потвърдени атаки са проследени до Китай, 28% до Румъния и 18% до САЩ. Повечето от атаките от Китай са били фокусирани върху кражба на информация, докато тези от Румъния и повечето от тези от САЩ са били кражби с цел финансови облаги.

"Свързани с китайската държава участници са най-големите инициатори през 2012 г. Техните усилия за кражба на интелектуална собственост съставляват около една пета от всички прониквания в базиданни”, пише в доклада.

Според експерти това може да означава, че други опасни групи извършват своята активност в по-голяма прикритост и уловки, но може да означава и, че Китай в действителност е най-активният източник на национален и индустриален шпионаж в света към момента.

Докладът е съставен заедно с 19 групи от сферата на глобалната компютърна сигурност и правоприлагането.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?