Китай и Русия правят общ фонд за инвестиции в земеделието

Китай и Русия правят общ фонд за инвестиции в земеделието

Китай и Русия се споразумяха да направят общ инвестиционен фонд от 2 млрд. долара за развитие на земеделски проекти в двете страни. Ще бъде създадена и зона за свободна търговия между ключовите земеделски райони на двете страни. Това пише изданието Wall Street Journal, позовавайки се на руския Фонд за преки инвестиции.

Целта на споразумението е да се осигурят храни за задоволяване на нарастващото търсене в Китай. С него се извършва рязък завой към Русия и се затвърждава тенденцията Пекин да инвестира милиарди в чуждестранни фирми от земеделския сектор.

Подписването на споразумението беше част от визитата визитата на китайския президент Си Цзинпин в Москва.

Русия и Китай обмислят и създаването на експериментална зона за свободна търговия на земеделска продукция между китайската провинция Хъйлундзян и руския регион Амур.

Руско-китайските планове в областта на земеделието може да доведат до допълнително ограничаване на ролята на САЩ при осигуряването на храни за постоянно растящото китайско население. Преди пет години САЩ осигуряваха 97% от зърното на Китай, но днес този дял е намалял до 90%, най-вече заради споровете около съдържанието на генетично модифицирани организми в доставките.

В същото време Китай внася много повече продукти от Русия, отколкото изнася за страната. Москва изнася за Китай зърно, соя, рапица, соево масло и малки количества ориз. В същото време най-голямата китайска фирма за търговия със зърно Cofco миналата година купи 51% в земеделското подразделение на Noble Group за 1.5 млрд. долара и така си осигури достъп до руски ечемик, пшеница и царевица.

Споделяне

Още от Свят