Китай изстреля апарат, който да донесе на Земята материал от Луната

Китай изстреля апарат, който да донесе на Земята материал от Луната

Китай изстреля с ракета носител Чанчжън-5 космическия апарат Чанъе-5, който ще донесе на Земята материал от нейния естествен спътник Луната, предадоха световните агенции

В случай на успех мисията ще бъде първата за последните 44 години на страна, реализирала проект за транспортиране на геологически образци от повърхността на Луната, посочват агенциите.

Ракетата носител бе изстреляна в 4,30 ч. местно време (22,30 ч. българско време снощи), както беше предвидено по график. Ракетата с апарата, носещ името на китайската богиня на Луната, потеглиха от космическия център Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. Според експерти китайската лунна мисия може да проправи път и за донасяне на проби от Марс и дори за лунна мисия с хора.

Целта на мисията на Чанъе-5 е да достигне със сонда на 2 метра под лунната повърхност и да загребе около 2 килограма скали и други отломки, които да бъдат върнати на Земята. За целта апаратът включва четири модула - за пребиваване в орбита, за кацане, за излитане и за връщане на Земята.

Китайски космически апарати са кацали вече два пъти на Луната и това бяха мисиите Чанъе-3 и Чанъе-4. По време на тези мисии ва Луната кацнаха китайски дистанционно управлявани роботчета.

Настоящата мисия Чанъе-5 беше отлагана на няколко пъти.

Апаратът ще пътува до Луната три дни и на повърхността на Луната ще има малко време. Той може да остане там само един лунен ден, тъй като на него липсват радиоизотопни отоплителни тела, които да му помогнат да преживее ледените нощи на естествения земен спътник.

Според говорителя на мисията Пъй Чжаоюй доставката на лунен материал може да стане до 23 дни, предаде ТАСС. Очаква се кацането на Луната да е в края на ноември, а връщането на пробите на Земята да е в началото или средата на декември, допълва Франс прес.

Китай инвестира милиарди в космическата си програма, за да догони Европа, Русия и САЩ. Пекин прати астронавт в Космоса през 2003 г. и планира да създаде космическа станция до 2022 г., а да прати човек на Луната до десетина години.

Първата мисия за лунен материал беше осъществена през 70-те години на миналия век от СССР. Става дума за непилотируема мисия Луна-24, изпълнена през 1976 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?