Китай към САЩ: Никой не може да се похвали с пълно спазване на човешките права

Говорителят на китайското министерство на външните работи Лю Цзянчао заяви, че скандалът с мъченията на иракски затворници от американски и британски войници показва, че никоя държава не може да се похвали, че спазва напълно човешките права, предаде АП.

Цзянчао каза на редовен брифинг, че предполагаемите случаи на малтретиране доказват, че във всяка страна и във всеки регион може да има проблеми с човешките права. Говорителят на китайското външно министерство добави, че решаването на подобни въпроси е "обща задача".

Китай определи малтретирането на иракски затворници като "учудващо" и като нарушение на международните стандарти.

Цзянчао нарече "крайно неуместно" евентуалното свързване на осъждането от страна на Китай на мъченията на иракски затворници с критиките, че Пекин нарушава човешките права.

Пекин редовно обвинява Вашингтон заради критиките му, че не спазва човешките права с мотива, че това е неуместна намеса във вътрешните работи на страната. Според Китай такива спорни въпроси трябва да бъдат решавани с диалог, а не с търговски санкции или с международни резолюции.

Запитан дали официалното осъждане от страна на Пекин на скандала с иракските затворници означава, че китайското правителство ще позволи на представители на Червения кръст да посетят затвори в страната, Цзянчао отговори, че този въпрос е неуместен.

Китай си сътрудничи добре с Червения кръст и китайските закони забраняват мъченията, добави той.

По време на визитата си в Лондон тази седмица китайският премиер Вън Цзябао призова Съединените щати да играят по-активна роля в Ирак и изрази загрижеността си от нестабилната обстановка там.

Споделяне

Още от Свят