Китай променя радикално избирателната система на Хонконг

Китай променя радикално избирателната система на Хонконг

Китай прие днес радикална реформа на избирателната система на Хонконг, предаде Франс прес.

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители (еднокамарния китайски парламент) гласува единодушно в подкрепа на промените, които впоследствие бяха одобрени от президента на Китай Си Цзинпин. Държавната информационна агенция Синхуа разпространи кратка информация, в която се казва само, че президентът е одобрил новото законодателство и е подписал съответните укази.

Реформата бе наложена на Хонконг без да бъде искано мнението на неговия парламент.

Промените предвиждат увеличаване на броя на депутатите в хонконгския парламент от 70 на 90. Само 20 от тях ще бъдат избирани с всеобщо гласуване, 40 ще бъдат назначавани от орган с пропекинска ориентация, а останалите 30 депутати ще бъдат определяни от обществени и професионални организации.

Досега половината от 70-те депутати в хонконгския парламент (35) бяха избирани с всеобщо гласуване.

За да се явят на избори за хонконгския парламент, кандидат-депутатите също така ще трябва да получат предварително одобрение от комисия в китайския специален административен район.

Реформата ще ограничи драстично присъствието на продемократичното движение в бившата британска колония. Целта на китайските власти е Хонконг, с население от 7,5 милиона души, да бъде управляван от "патриоти".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?