Китай създаде дигитални ваксинационни сертификати

Китай създаде дигитални ваксинационни сертификати

Китай създаде дигитален паспорт за гражданите си, който ще им позволи да докажат санитарния си статут при пътуване до или от чужбина и може да допринесе за по-нататъшното отваряне на китайските граници, предаде Ройтерс.

Този "здравен сертификат за международни пътувания" е приложение за смартфон, което показва и удостоверява санитарните данни на пътниците като тестовете им (ПСР и антитела) или ваксиналния им статут.

Засега това приложение не е задължително и е запазено за китайски граждани.

То ще им даде повече удобство в пътуванията им "докато постепенно се сключват споразумение за взаимно признаване на здравни сертификати между Китай и други страни", съобщи Синхуа.

Засега не е ясно с кои страни Китай води разговори за признаване на своя здравен сертификат.

САЩ и Великобритания обмислят да създадат подобни удостоверения, а в ЕС идеята за "зелен паспорт" ще бъде представена от Европейската комисия на 17 март, отбелязва АФП.

До момента Китай не е обявил отслабване на карантинни ограничения за пристигащи в Китай хора, които са ваксинирани срещу новия коронавирус, отбелязва Ройтерс.

Съществуващите карантинни изисквания би следвало да останат в сила за пристигащи в Китай пътници, тъй като е възможно ваксинираните хора все пак да бъдат заразени с вируса, каза през февруари говорител на китайската национална здравна служба.

Споделяне

Още от Коронавирус