Китай се включва в инвестиционния план "Юнкер" в експанзията си към Европа

Китай се включва в инвестиционния план "Юнкер" в експанзията си към Европа

Китай планира да участва в Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен като плана "Юнкер", който се очаква да привлече около 315 млрд. евро.

Това е станало ясно след срещата за търговско-икономическия диалог на високо равнище между ЕС и Китай в Пекин, съобщи Европейската комисия. В нея са участвали вицепремиерът на Китай Ма Кай и еврокомисарят, отговарящ за заетостта, конкуренцията и инвестициите Юрки Катайнен.

Китай е първата държава извън общността, която заявява готовност да участва финансово в плана за икономическо възстановяване, обявен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер при встъпването му в длъжност в края на 2014 г.

Като цяло Пекин има интерес към инвестиции в Европа е станало ясно по време на срещата. За целта ще бъде създадена съвместна работна група, която да подобри сътрудничеството между ЕС и Китай по отношение на всички аспекти на инвестициите.

В нея ще участва експерти от ЕК, Китай и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която е един от стратегическите партньори в реализацията на инвестиционния план "Юнкер".

Изчисленията на ЕК сочат, че планът може да допринесе с между 330 млрд. евро и 410 млрд. евро към брутния вътрешен продукт на ЕС, както и да създаде между 1 млн. и 1.3 млн. нови работни места през следващите три години.

До този момент девет държави от ЕС, сред които и България, са заявили желание да внесат средства във фонда.

Най-голямата сума ще отдели Великобритания – 8.5 млрд. евро, следват Германия, Франция, Полша и Италия – по 8 млрд. евро, и Испания – 1.5 млрд. евро.

Словакия ще даде 400 млн. евро, България – 100 млн. евро и Люксембург – 80 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?